Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Varhany potřebují zachránit. Kraj přispěje půl milionu, potřeba je desetkrát tolik

Liberecký kraj přispěje půl milionem korun na obnovu cenných varhan kostela Nejsvětějšího srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou. Vzácná památka nutně potřebuje renovaci. Obnovu by chtěli zahájit už letos, náklady odborníci předběžně odhadli na pět až šest milionů korun. Nashromáždit se zatím podařilo zhruba polovinu díky darům města a kraje, prostřednictvím akcí a také díky adopcím píšťal.

Varhany Rieger-Kloss jsou v kostele na Horním náměstí od roku 1932 a zatím neprošly zásadní rekonstrukcí. Třímanuálový pneumatický nástroj se 43 hlavními rejstříky je vybaven 2862 píšťalami od několika centimetrů až po několikametrové. „Na první pohled vypadají hezky. Stroj uvnitř i konstrukční skříně jsou ale hodně napadené červotočem. Jsou tam i kusy, kde prostrčíte do dřeva prst," řekl varhanář Bohumil Žloutek, jehož firma se o nástroj stará. Podle organologa Radka Rejška patří varhany ke zvukově nejbohatším nástrojům v litoměřické diecézi.

Varhany jsou po loňském suchu ve špatném stavu

„Začít bychom chtěli co nejdříve, protože ty varhany už hrají opravdu velmi špatně po loňském suchu," řekla Irena Kreislová z Nadačního fondu Jablonecké varhany. Nemá podle ní smysl čekat, až se podaří shromáždit všechny potřebné peníze, protože oprava bude postupná po etapách a může trvat i několik let. Navíc ceny rostou.

„Bude záležet na tom, která varhanářská firma s námi uzavře smlouvu, a jak rychle bude mít kapacitu. Firem je málo a varhan se v poslední době opravuje hodně. Ne všichni také umí dělat pneumatické varhany a my je navíc chceme zachovat v původním stavu," dodala.

Nadační fond Jablonecké varhany vznikl předloni na podzim, otevřel transparentní účet a nabízí adopci jednotlivých píšťal. Celkem zatím lidé adoptovali 243 píšťal, varhany jich ale mají přes 2800, takže spousta píšťal ještě k adopci zbývá. Peníze na opravu pomáhají přinést například i koncerty. Proto nadační fond chystá další koncerty ve spolupráci s varhaníky, kterým také není osud jabloneckých varhan lhostejný. Nejbližší se uskuteční 25. dubna. "Přijede varhanice Jiřina Dvořáková Marešová se svým varhanním pozitivem," dodala Kreislová.

Informace, jak na obnovu varhan přispět, ale také o akcích, jsou na internetových stránkách projektu www.jabloneckevarhany.cz.

Autoři | Foto Nadační fond jablonecké varhany

Štítky ČR, památky, církve, správa, ekonomika, Jablonec n.N., Liberecký, AUDIO, FOTO, varhany, Liberecký kraj, adopce, Jablonec nad Nisou, nadační fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varhany potřebují zachránit. Kraj přispěje půl milionu, potřeba je desetkrát tolik  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.