Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaké to bylo před 120 lety? V Jablonci si připomenou první jízdu tramvaje

Kdo by to byl řekl, že už je to 120 let, co se v Jablonci poprvé rozjely tramvaje. A toto výrazné datum si město připomene nejen historickými jízdami ale dokonce i původním menu.

Historickými jízdami i slavnostní večeří s původním menu si v Jablonci nad Nisou připomenou 120 let zahájení tramvajového provozu. První tramvaj vyjela v Jablonci 7. února 1900 na linku do nedalekého Rychnova. Jablonec byl sedmým městem v zemích Koruny české, ve kterém tramvaje jezdily. Dnes už tam koleje nevedou, po původní trase tak budou v pátek jezdit historické autobusy, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Tramvaje v Jablonci vyjely před 120 lety na jednokolejný úsek trati spojující dnešní Mírové náměstí s Rychnovem u Jablonce. Trať o metrovém rozchodu s výhybnami měřila něco přes devět kilometrů. Do roka přibyly další úseky na náměstí Boženy Němcové, do Rýnovic k poště a od divadla do Brandlu. Na konci roku 1900 už celá tramvajová síť, která měla charakter malodráhy, měřila 21 kilometrů a spojovala Jablonec s obcemi v blízkém i vzdálenějším okolí.

„Ve čtvrtek večer uspořádáme slavnostní večeři v hotelu Zlatý lev ve stejném duchu jako před 120 lety v předvečer zahájení provozu,“ řekl předseda Sdružení pro obnovení elektrických kolejových drah Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha. V archivu dokonce objevili menu tehdejší slavnostní večeře. Hosté se tak mohou těšit na "polévku ze staré slepice", candáta na másle s vařenými brambory, ragú z jelena, filet Wellington nebo kohouta s francouzským salátem či kompotem. Sladkou tečkou budou lívanečky.

V pátek připomene historii tramvajové dopravy ve druhém největším městě v Libereckém kraji výstava v informačním centru v přízemí jablonecké radnice. „Vystaven bude například model elektrické tramvajové lokomotivy nebo kopie zaměstnanecké knihy Jabloneckých elektrických drah,“ uvedl ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Připravené jsou i jízdy historickými autobusy z Mírového náměstí do Rychnova. „Pojedou Lidickou ulicí do ulice 5. května, a tak budou kopírovat někdejší koleje,“ dodal. Svézt se bude možné i historickou tramvají, i když trať, která dnes Jablonec spojuje s Libercem, je z roku 1955. Z původní sítě nic nezbylo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Boveraclub

Štítky ČR, doprava, zajímavosti, správa, tramvaje, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, večeře, Božena Němcová, Lukáš Pleticha, Rýnovice, Wellington, Brandl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké to bylo před 120 lety? V Jablonci si připomenou první jízdu tramvaje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.