Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonecké Eurocentrum i infocentrum končí. Nahradí je Kultura Jablonec

V Jablonci nad Nisou skončí hned dvě městské organizace. Jablonecké kulturní a informační centrum a Eurocentrum nahradí nová příspěvková organizace Kultura Jablonec.

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou schválili likvidaci městských společností Eurocentrum a Jablonecké kulturní a informační centrum (JKIC). Jejich práci převezme od Nového roku nově založená příspěvková organizace Kultura Jablonec. Spojením práce obou organizací by mělo město ušetřit zhruba 4,7 milionu korun ročně. Řízením organizace pověřili zastupitelé do konce června příštího roku Petra Vobořila, který vede jablonecké infocentrum.

Eurocentrum by mělo být zrušeno k 31. prosinci, u obecně prospěšné společnosti JKIC likvidace potrvá ještě zhruba půl roku. Podle primátorova náměstka Davida Mánka (za ANO) bude zrušena až poté, co dostane peníze z dotací na již realizované akce. „Proplacení dotací do společnosti v likvidaci poskytovatel neakceptoval," vysvětlil důvody Mánek. V prvním pololetí příštího roku by mělo infocentrum dostat téměř 23.558 eur (617.000 Kč) z fondů EU. Likvidaci tak bude zřejmě možné zahájit 1. července 2021.

Cílem spojení aktivit do jedné organizace je optimalizace práce obou společností, sjednocení administrativy, správy a některých dalších činností a zvýšení efektivity provozu. Nová organizace by měla zajišťovat většinu činností dvou dosavadních společností včetně provozu Domu Jany a Josefa V. Scheybalových, který dnes zastupitelé převedli do majetku nové organizace, a turistického informačního centra. Nebude však podle Mánka zajišťovat ekologickou výchovu, kterou převezme Dům dětí a mládeže Vikýř.

Opoziční zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec dnes kritizovali ukončení činnosti společností bez hloubkového auditu, který by prozkoumal jejich hospodaření. Zastupitelé přesto likvidaci schválili, nové organizaci Kultura Jablonec navíc dali do užívání další majetek bezmála za 145,5 milionu korun, který dosud využívaly obě likvidované společnosti. Zahrnuje mimo jiné areál výstaviště, letní kino nebo kostel sv. Anny. Podle schváleného rozpočtového provizoria bude na začátku příštího roku nová organizace hospodařit měsíčně s maximálně třímilionovým rozpočtem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky ČR, správa, kultura, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, turistické centrum, ANO 2011, Evropská unie, Josef Václav Scheybal, Česká pirátská strana, Dům dětí a mládeže Vikýř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké Eurocentrum i infocentrum končí. Nahradí je Kultura Jablonec  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.