Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Česko a dalších pět zemí usiluje o zápis ruční výroby skla na seznam UNESCO

Česko a dalších pět zemí usiluje o zápis ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Iniciátorem zápisu byla Francie, která je lídrem.

Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko, řekla dnes Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které se jako specializovaná organizace na přípravě podkladů pro žádost podílí.

„Francie jako lídr oslovila ministerstvo kultury, které se obrátilo na nás, a společně jsme připravovali nejprve zápis do národního seznamu nehmotného kulturního dědictví," doplnila Valečková. Zápis na národní seznam podle ní zkomplikovala koronavirová pandemie, komise se v červnu nemohla sejít, ale sejde se až v září. Valečková předpokládá, že by zápisu nemělo nic bránit, protože ani k připraveným materiálům téměř žádné připomínky nebyly. „Zápis do národního seznamu je předpokladem, aby se mohlo žádat o zápis na seznam UNESCO," dodala.

Loni slavily úspěch foukané skleněné perly

Na seznam UNESCO už se Česku podařilo loni zapsat tradiční krkonošskou výrobu vánočních ozdob z foukaných skleněných perlí, která se dochovala ve firmě Rautis v Poniklé na Semilsku. Teď by měl být podle Valečkové záběr podstatně širší, od písku a výroby sklářské suroviny po prakticky všechny techniky ručního zpracování, jako je broušení, malování, vinuté perle, výroba trubiček, bižuterních tyčinek a podobně. „Nominace by se měla podávat v únoru příštího roku a zhruba rok bude trvat hodnoticí proces," doplnila ředitelka sklářského muzea.

Třeba Němci se podle Valečkové snažili prosadit pouze tradiční výrobu foukaného skla, nakonec je ale definice výrazně širší. Česko je z pohledu sklářské výroby specifické. „Výjimeční jsme v tom, že u nás jsou pořád ještě všechny techniky zastoupeny, v těch ostatních zemích mají vždycky nějaký segment," dodala. S jednotlivými technikami navrhovanými do seznamu UNESCO se budou moci od 12. do 15. srpna seznámit i návštěvníci výstavy skla a bižuterie Křehká krása, a to nejen na panelech, ale u některých technik uvidí řemeslníky pracovat "naživo" v areálu jabloneckého výstaviště.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, sklo, muzea, UNESCO, Jablonec nad Nisou, Světové dědictví UNESCO, Česko, Francie, Výroba skla, technika, výroba, Ministerstvo kultury České republiky, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Finsko, Německo, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko a dalších pět zemí usiluje o zápis ruční výroby skla na seznam UNESCO  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.