Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O zapsání ruční výroby skla na seznam UNESCO usiluje šest zemí včetně Česka

Zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO by mohlo podle ředitele Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou Martina Kubáče zvýšit prestiž sklářských a bižuterních oborů a řemesel a také zájem o jejich studium. O zápis usiluje šestice evropských zemí včetně Česka.

Iniciátorem byla Francie, která je i lídrem. Jablonecká škola řemesel je v Česku partnerem v oblasti vzdělávání, řekl Kubáč. Za českou stranu žádost podává ministerstvo kultury, jako specializovaná organizace se na přípravě podkladů pro žádost podílí jablonecké Muzeum skla a bižuterie. „My jsme partnerem a museli jsme dát souhlas, že s tím řemeslem budeme dál pokračovat a zachováme ho pro budoucí generace," doplnil Kubáč. Jablonecká škola má několik oborů, které se jinde v Česku neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci.

Loni úspěch slavily krkonošské vánoční ozdoby

České republice už se na seznam UNESCO podařilo loni zapsat tradiční krkonošskou výrobu vánočních ozdob z foukaných skleněných perlí, která se dochovala ve firmě Rautis v Poniklé na Semilsku. Teď by měl být záběr podstatně širší, od písku a výroby sklářské suroviny po prakticky všechny techniky ručního zpracování, jako je broušení, malování, vinuté perle, výroba trubiček, bižuterních tyčinek a podobně. „Nominace by se měla podávat v únoru příštího roku a zhruba rok bude trvat hodnoticí proces," uvedla ředitelka sklářského muzea Milada Valečková.

K Francii se do přípravy žádosti mimo Česka připojily také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko. Česko je ale z pohledu sklářské výroby specifické. „Výjimeční jsme v tom, že u nás jsou pořád ještě všechny techniky zastoupeny, v ostatních zemích mají vždycky nějaký segment," dodala Valečková. S jednotlivými technikami navrhovanými do seznamu UNESCO se mohou až do 15. srpna seznámit i návštěvníci výstavy skla a bižuterie Křehká krása v Jablonci nad Nisou, a to nejen na panelech, ale u některých technik mohou řemeslníky vidět přímo při práci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky školy, sklo, muzea, bižuterie, UNESCO, Jablonec nad Nisou, Česko, Světové dědictví UNESCO, řemeslo, Střední škola řemesel a služeb, technika, Francie, Ministerstvo kultury České republiky, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zapsání ruční výroby skla na seznam UNESCO usiluje šest zemí včetně Česka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.