Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Večer o příbězích z Liberce i architektuře. U Fryče budou debatovat Šternová, Lukuvka a Stuchlý

Propojení architektury, umění, ochrany památek, ale i libereckých příběhů nabídne další tematický večer v Knihkupectví Fryč. Debatovat tu bude autor knihy Waldvilla Miroslav Stuchlý, památkářka Petra Šternová a kurátor libereckého muzea Luděk Lukuvka. Akce se koná ve čtvrtek od 18 hodin.

„Jsme rádi, když můžeme propojovat autory z různých oborů, hledat souvislosti, zajímavé přesahy. Velmi pravděpodobně dojde i na citlivé téma ochrany památek a vzácných staveb, například památkové ochrany jedné z nejvzácnějších částí Liberce - Liebiegova městečka,“ říká pořadatel akce Martin Fryč.

Hosty akce bude absolventka univerzity J. E. Purkyně, kulturní regionalistka se zaměřením na stavební historii a od roku 2003 památkářka Petra Šternová, dorazí také spisovatel, básník a filmař, kulturní organizátor a člen spolku LAK Miroslav Stuchlý a večerem provede Luděk Lukuvka, kurátor Severočeského muzea.

Večer se točí kolem knih 

WALDVILLA 

Waldvilla je román s detektivními prvky, inspirovaný skutečnými událostmi. V centru příběhu stojí tajemná Lesní vila, která se stala němým svědkem přelomových dějinných okamžiků a v jejímž stínu došlo k několika zločinům. Lidské osudy propojené napříč desetiletími se skládají do mozaiky, v níž každý kamínek má své pevné místo a vytváří obraz postihující období od počátku 20. století po současnost. Vyprávění má svižné tempo, obsahuje živé dialogy a vyjadřuje naději, že skrz jakoukoliv temnotu prosvítají paprsky světla. Předobraz románové vily se nachází v Liberci, kde do dnešních dnů připomíná období rozkvětu města spjaté s textilními magnáty z rodiny Liebiegů. 

JAKOB SCHMEISSNER 

Jedinečná monografie, cesta životem významného architekta: 

Kritické vydání vzpomínek Jakoba Schmeissnera (1874�) s katalogem tuzemské i zahraniční tvorby přináší komplexní pohled na život a dílo tohoto norimberského architekta. V severních Čechách byly jeho realizace svázány zejména s rodinou průmyslníků Liebiegů, především Theodorem Liebiegem. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Knikupectví Fryč

Štítky fryč, knihkupectví, beseda, waldvilla, architektura, Liberec, Theodor von Liebieg, památková péče, umění, muzeum, Jakob Schmeissner, Severočeské muzeum v Liberci, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fryč? Ne.

Sobota, 23. října 2021, 16:16Odpovědět

Večer o příbězích z Liberce i architektuře. U Fryče budou debatovat Šternová, Lukuvka a Stuchlý  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.