Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Liberecký festival Sportfilm zahájí filmem o Janu Kollerovi. Bývalý fotbalový reprezentant dorazí na besedu

Slavnostní zahájení 25. ročníku festivalu Sportfilm proběhne v Kině Varšava v úterý od 17 hodin besedou a novým filmem fotbalisty Jana Kollera. Od 20 hodin bude promítán vítězný film Sportfilmu 2020 horolezecký K2 vlastní cestou, který osobně uvede hlavní protagonistka Klára Kolouchová. V cestovatelském večeru se představí i Petr Horký s ochutnávkou jeho nového filmu Civilizace.

Příběh Jana Kollera se řadí mezi světový unikát. Spousty prestižních zahraničních serverů se mu v minulosti věnovalo a shodli se na tom, že story “Českého Honzy“ je skutečnou pohádkou, která je asi už navždy nenapodobitelná. Sympatický obr totiž celé dětství, mládí a začátek plnoletosti nastupoval za amatérské kluby na vesnické úrovni. Nejčastěji pak za Smetanovu Lhotu v Jižních Čechách. Nikdo by si tenkrát ani v tom nejodvážnějším snu nedovedl představit, že z kluka, který dává góly ve vísce o 300 obyvatelích, bude jednou postrach všech fotbalových obran a brankářů.

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v roce 2019 jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa – na nebezpečnou K2. Její výstup na „Ká Dvojku“ představuje nejen nebývalý sportovní výkon a úspěch, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávaným zabijákem? Kam až dosahuje právo splnit si svůj osobní sen? Mohou být vlastně ženy při jeho plnění stejně sobecké jako muži? Pohled na jedinečnou cestu až na vrchol K2 přináší dokument filmařky Jany Počtové.

Společné téma cestování, dobrodružství a odcházení od rodin bude probírat Klára Kolouchová s Petrem Horkým, každý z jiného pohledu. Má to těžší žena nebo muž? Kromě odpovědí a otázek v rámci besedy pozve Petr Horký na svůj nový dokumentární film Civilizace: Dobrá zpráva o konci světa. Film pojednává o proměnách velkých civilizací a jejich podobností s tou naší současnou. Výpravná reality show našeho vlastního kolapsu. Zatím všechny civilizace zanikly. Petr Horký a egyptolog Miroslav Bárta se v dokumentu zamýšlejí nad tím, proč bychom my nemohli být první, kdo chod dějin změní?

Projekce v Kině Varšava pokračují 7. října od 20 hodin Posledním závodem a 8. října horolezeckým odpolednem s Markem Holečkem, který uvede od 17 hodin filmy Nebeská past a Mára jde do Nebe. Festival sportovních filmů bude zakončen českým filmem Zátopek od 20 hodin.

Rezervace vstupenek na www.sportfilm.cz, vstupné je dobrovolné a poputuje ve prospěch nadace Pomozte dětem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Sportfilm

Štítky sportfilm, festival, filmy, liberec, koller, film, fotbal, Jan Koller, Petr Horký, Klára Kolouchová, civilizace, Kino Varšava, Marek Holeček, Miroslav Bárta, Jana Počtová, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký festival Sportfilm zahájí filmem o Janu Kollerovi. Bývalý fotbalový reprezentant dorazí na besedu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.