Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Představujeme jabloneckého primátora Petra Beitla

PR článek

Do poslanecké lavice by chtělo 391 lidí z Libereckého kraje. Proč by měli dát voliči přednost právě vám?

V roce 1994 jsem spoluzakládal a řídil firmu (hlavní oborem hostinská a ubytovací činnost), která prošla všemi těžkostmi vzniku, přechodu od malé firmy ke střední a dodnes úspěšně funguje a dává práci 40 zaměstnancům.

Má aktivní účast v jejím řízení skončila v roce 2010, kdy jsem vstoupil do funkce primátora. V prvním volebním období se nám v Jablonci podařilo výrazně zredukovat provozní náklady radnice, mimo jiné snížení počtu úředníků o 20 %, a sestěhování úřadu ze tří budov do dvou. Díky tomu se nám podařilo udržet všechny funkce města v období, kdy byly historicky nejnižší daňové příjmy a nejvyšší splátky městského dluhu, který jsme převzali.

Současně jsme zahájili práce na revitalizaci systému centrálního vytápění, které dodávalo teplo do 5 tisíc jabloneckých domácností. Součástí tohoto procesu bylo vykoupení akciového podílu našeho partnera v teplárně, příprava projektu revitalizace systému, zajištění financování projektu včetně získání dotačních prostředků a realizace celého projektu. To vše se podařilo mezi roky 2012-2016. Dnes městská teplárna funguje, tvoří zisk a dodává teplo pro občany za cenu více než o třetinu nižší, než byla na začátku tohoto projektu.

Za další úspěchy považuji udržení a navyšování podpory pro sportovní, kulturní i sociální subjekty působící v našem městě. Dále stálou podporu jablonecké nemocnici, která je v majetku města a stále tvoří zisk, který stoprocentně používá pro další rozvoj ve prospěch našich občanů.

Městský dluh, původně dosahující výše více jak poloviny rozpočtu, je dnes de facto splacen a finanční kondice města, včetně strategie tvorby rozpočtu, je odborníky hodnocena jako vynikající. Počet úředníku stoupl o jednotky v souvislosti především se přibýváním legislativních povinností.

V letošním roce proběhlo, po osmi letech práce, i schválení nového územního plánu města, čímž byl splněn jeden z nejdůležitějších úkolů tohoto volebního období.

Za další devizu považuji vybudování a stálou podporu sítě sociálních služeb fungující na bázi komunitního plánování a zahrnující podporu organizací pečující o spoluobčany se sociálními i zdravotními handicapy ve všech věkových skupinách, se zvláštním zaměřením na kvalitu života seniorů. Město Jablonec zaměstnává dlouhodobě nejvyšší počet dlouhodobě nezaměstnaných na bázi veřejné služby a veřejně prospěšných prací a tím přispíváme i k sociálnímu smíru a soudržnosti v našem městě.

Za dobu mého působení ve funkci jsem získal od Svazu měst a obcí titul nejlepšího primátora v letech 2010-2014. Město má řadu titulů v soutěži Město pro byznys, i ocenění za kvalitu veřejné správy. Trvale nadstandardně přistupujeme ke všem požadavkům na transparentnost nakládání s majetkem města i k informovanosti jeho obyvatel. Každý rok se setkávám s občany ve všech částech města, abychom na místě řešili problémy, které je trápí.

Jsem členem dozorčí rady SVS, vodárenské společnosti, které se jako jedné z prvních podařilo zahájit proces vykoupení podílu zahraničního partnera a tím vytvořit předpoklady pro stabilizaci jak ceny vody, tak kvality vodárenské infrastruktury.

Od roku 2008 jsem členem zastupitelstva Libereckého kraje, pracoval jsem postupně ve výboru pro cestovní ruch a kulturu, ve finančním výboru a ve výboru pro sport a tělovýchovu.

Mluvím třemi jazyky - německy, anglicky a rusky.

Jsem stále ženatý s jednou ženou, s níž mám tři děti, které studují na vysokých školách.

Zjednodušeně řečeno, protože jim výsledky mé práce dávají dostatečnou záruku, že budu úspěšně hájit jejich zájmy v poslanecké sněmovně.

Politika je v dnešní době spíš hanlivé slovo, co tomu říkáte?

To, jak je politická práce v této zemi prezentována je tristní a nemá to nic společného s realitou. Místo politiky se politikaří, ministři se střídají jak svatí na betlému. Místo diskuze o programu se diskutuje, kdo má na koho jaké odposlechy. Vše spojené s politikou je předem dehonestováno. Veřejné mínění vodí někdo jak loutku na provázku odněkud z mediálního zákulisí. Navíc tím, že se média soustředí pouze na šašky, populisty a podvodníky je denně degradována práce tisíců lidí poctivých a šikovných lidí ve volených funkcích i v obecních zastupitelstvech.

Vadí mi, že se z politiky vytratil její pravý smysl a obsah. Politika nemá být divadlo, šaškárna, kde se politici předhánějí ve vulgaritách, bonmotech a soutěží, kdo bude vtipnější a kdo koho víc urazí.

Bohužel dnes politika taková je. Slušnost není slabost. To musíme politice vrátit. 

To je ten důvod, proč se ucházíte o poslanecký mandát?

Práce poslance je spojená s velkým množstvím práce a velkou odpovědností, to je fakt. Chci se do sněmovny dostat a pokusit se určité věci změnit. S narůstajícím počtem nových zákonů, státních úředníků a byrokracie je systém tak komplikovaný, že už se v něm nikdo nevyzná. Neexistují jednotné výklady k novým zákonům a požadavkům, takže ti co je mají uvádět do praxe, ať už úředníci našeho města nebo podnikatelé, hrají roli zkušebních krys, na kterých se vyzkouší reálný dopad. No a když, to úplně nevyjde, přijde během několika měsíců změna. Co na tom, že oborové svazy z terénu měsíce předem protestují a posílají své podněty. Příkladem může být kontrolní hlášení, EET, inkluze, GDPR v podstatě dnes každý nový zákon. Chceme odstranit nejméně 20 % regulací a vyhlášek, kterých za současné vlády extrémně přibylo. Méně byrokracie totiž znamená více svobody pro každého z nás.

Co považujete z programu ODS za nejdůležitější?

Absolutní prioritou jsou pro nás v tuto chvíli, tedy v době ekonomického růstu, vyšší platy. Nejen pro vybranou skupinu lidí, ale pro všechny zaměstnance. Naše návrhy znamenají zvýšení čistých mezd o 7 %. Chceme také zlevnit cenu práce pro podnikatele, cestou snížení odvodů, což povede také k navýšení platů.

Druhou prioritou je boj proti byrokracii, která nás všechny dnes a denně zamořuje. Žijeme ve 21. století a stejně běháme z úřadu na úřad a pořád vypisujeme formuláře. To musí skončit. Obíhat musí papíry a ne občané. A nejlépe v elektronické formě.

Třetí prioritou je vzdělání. To se musí stát společenskou prioritou. S tím také prioritou vládní a rozpočtovou. Zdaleka to není jen o platech učitelů.

Čtvrtou prioritou je boj za obyčejné svobody obyčejných lidí a rovný přístup k malým i velkým podnikatelům

Vzhledem k tomu, že jste lídrem ODS v Libereckém kraji, nelze vyloučit, že se do Poslanecké sněmovny dostanete. Hodláte i pak zůstat v křesle primátora Jablonce?

Úkolem primátora v posledním roce volebního období je dohlédnout na to, aby vedení radnice fungovalo a úkoly dané koaličním programem plnilo vedení města až do nových voleb. Současně pohlídat realizaci dobíhajících projektů. Dalším úkolem je dohlédnout na tvorbu a plnění rozpočtu na poslední rok. Rozpočet na rok 2018 se právě připravuje a v Jablonci ho budeme schvalovat v únoru.

Při optimistickém předpokladu bude po vyhlášení výsledků parlamentních voleb nová vláda ustanovena a nová poslanecká sněmovna začne pracovat na přelomu nového roku. Odstoupit z funkce, by znamenalo narušit stávající stabilitu politického vedení a zahájit nějaké personální rošády, když do konce volebního období bude zbývat nějakých 8 měsíců. Velmi obtížné by také bylo najít náhradu, což by znamenalo přesvědčit někoho kompetentního, aby na dobu půl roku opustil své zaměstnání. Proto plánuji dotáhnou svůj mandát až do konce volebního období.

Rozhodně také plánuji v jabloneckém zastupitelstvu dále pracovat a budu se ucházet o místo na kandidátce v následujících komunálních volbách. To jak vysoko budu, záleží, tak jako v každých volbách, na volebním sněmu jablonecké ODS.

Jaké jsou podle vás největší neduhy české společnosti?

Často se setkávám s tím, že lidé ztrácejí víru sami v sebe, že si nechávají vnutit názor, že žijeme ve strašlivé době, že se s tím nedá nic dělat, že sledovat politiku a chodit k volbám nemá smysl. Ale to není pravda. Nikdy v historii jsme si nežili lépe, jenom se musíme srovnat sami se sebou. Naše země je dobrým a bezpečným místem pro život. Budoucnost máme ve svých rukou a nesmíme ji nechat samozvaným spasitelům.  

Petr Beitl

Narodil se 5. prosince 1966 v Jablonci nad Nisou. Vystudoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci. Od roku 1994 začal soukromě podnikat především v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Do ODS vstoupil v roce 2002, v roce 2006 se stal předsedou oblastního sdružení ODS a jabloneckým zastupitelem. Od roku 2004 zasedá i v zastupitelstvu Libereckého kraje. Po komunálních volbách v říjnu 2010 byl zvolen starostou Jablonce nad Nisou a od 12. března 2012, kdy se Jablonec zařadil mezi statutární města, je primátorem. S manželkou Renátou má tři již dospělé děti, dceru a dva syny.

Štítky volby, politika, ODS, Petr Beitl, primátor, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, funkční období, Poslanecká sněmovna ČR, Svaz měst a obcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představujeme jabloneckého primátora Petra Beitla  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.