Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Dává smysl kandidatura Liberce na Evropské hlavní město kultury 2028?

Liberec by se rád stal Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028. Radnice už podala kandidaturu a chce představit Liberec nejen jako město sportu, ale právě i jako kultury. Části veřejnosti ale taková kandidatura v současném Liberci smysl moc nedává, proto jsme se zeptali zástupců jednotlivých stran, co na ni říkají.

Otázka politické koridy tentokrát zněla: Souhlasíte s kandidaturou Liberce na Evropské hlavní město kultury? Co to městu přinese?

Otázku dostaly jednoltivé zastupitelské kluby, neodpověděl Petr Židek (ODS). Odpovědi řadíme tak, jak nám přišly.


Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj)

Prvotní idea kandidovat vznikla už v roce 2018 v hlavě dvou lidí, nyní jich desítky participativně tvoří strategii kultury a související dokumenty. EHMK není jednorázovou a drahou megapřehlídkou úzce kulturních aktivit. Je to především unikátní šance (opakující se jednou za 14 let), jak pomoci komplexnímu rozvoji města i okolního regionu, jeho ekonomice a pracovnímu trhu. Ryzí národní prezentace za finanční spoluúčasti státu, kraje, fondů EU i soukromého sektoru. A nejsme v tom sami, přizvali jsme ke spolupráci i 30 obcí v okolí, z Německa i Polska! 

Zkušenosti ukazují, že každé vložené euro se pořadatelstvím zhodnotí šestkrát. Že v regionu mohou potenciálně vzniknout stovky pracovních míst, především pak v tzv. kreativních průmyslech (design, architektura, softwarové inovace, návrhářství, gastronomie, herní průmysl, audiovize, reklama, tzv. nová média, výtvarné umění aj.). 

Že se tím významně nastartují změny v cestovním ruchu, který má zase bezprostřední pozitivní vliv na lokální ekonomiku a na oblast služeb, které se dnes podílejí na hospodářství státu už zhruba o třetinu víc než průmysl. Jejich vliv navíc dál poroste. 

Jinak řečeno, EHMK podporuje individuální talent, kreativitu, inovace, tvořivost v kultuře a turismu, vzdělávání, sportu, sociální oblasti, veřejném prostoru, komunitních aktivitách. Je to moderní směr pro 21. století. Liberec se už v minulosti svou progresivností vždycky vymykal. Chceme, aby takový byl i Liberec budoucnosti. Mladistvý a hravý, inovativní a dynamický, originální a příjemný k žití. Liberec, který milujeme. (www.kreativni-liberec.cz)

Radka Loučková Kotasová (ANO)

S kandidaturou Liberce na Evropské hlavní město kultury 2028 jednoznačně souhlasím a podporuji ji. Liberec je v současné době vnímán především jako město sportu, což určitě platí, ale je také městem, ve kterém sídlí mnoho významných kulturních institucí, včetně alternativní scény. Myslím si, že rozhodně stojí za to, abychom kulturní tvář našeho města ukázali světu. Kandidaturu navíc vnímám jako příležitost pro Liberec, jak se zviditelnit, s celou řadou pozitivních ekonomických dopadů. Držím Liberci palce!

Josef Šedlbauer, Jindřich Gubiš (Změna pro Liberec)

Liberec jako Evropské hlavní město kultury v roce 2028? To je výborná myšlenka, jejímž naplněním bychom vyvážili nespravedlivě povrchní označení Liberce jako města (jen) sportu. Jestli ale chceme takový titul získat, musí se odehrát radikální změna ve vizi a politice města. Začít musíme u těch, kteří v našem městě kulturu dlouhodobě dělají. Jsou to malá kulturní zařízení, poloprofesionální instituce a spolky. Těm se o promyšlené víceleté podpoře ze strany města může dnes pouze zdát a musí se spoléhat na nepravidelné a nezaručené příspěvky, přestože působí v kultuře nepřetržitě už léta a svoji existenční nejistotu překonávají převážně zapálením pro věc. S kvalitním kulturním prostředím se totiž pojí rozmanitost. Kulturní město nezařídí jen několik velkých akcí a kulturních institucí, podpora musí směřovat na spoustu jedinečných odvětví, žánrů a způsobů kulturního vyžití. Naším upřímným přáním je, aby Liberec v této výzvě uspěl, ale při pohledu třeba na stav jediného opravdového kina v krajském městě - kina Varšava, máme opodstatněné obavy, že kulturní politika opravdu není prioritou současného vedení města.

Jaromír Baxa (LOL!)

Ke kandidatuře jsme skeptičtí. Přiznejme si to - Liberec se svými obchoďáky v centru, všudypřítomnými auty a s mnoha prolukami a nevyužitými pozemky zrovna jako kulturní město nevypadá. O stavu okrajových částí města raději nemluvit. Přitom s většími penězi na zlepšení městského prostředí se moc nepočítá ani v dalších letech a slibované investice do veřejného prostoru (náplavka, přednádraží, přehrada a jiné) se buď odsouvají, nebo zůstávají jen v rovině líbivých obrázků. Skutečná ochota posouvat věci dopředu tím, že se na ně dají peníze, zatím chybí.
Pokud ale Liberec přihlášku podá, měli bychom ji vzít jako příležitost s naším městem něco udělat. 
Priority by měly být následující:
1. Město musí vytvořit strategii kultury. Chceme strategii takovou, aby odrážela skutečné priority občanů města, nejen těch, kteří nyní v kultuře pracují. Dnes, když už město Liberec zapojí veřejnost, vůbec neřeší, kdo se zúčastní. Moc se neřeší, jestli účastníci kulatých stolů věrně odrážejí strukturu obyvatel města. Díky tomu se většinou účastní lidé z různých organizací či přímo z úřadu, kteří celkem logicky chtějí prosadit především vlastní projekty.

2. Dejme (mnohem) víc peněz na péči o veřejná prostranství, aby Liberec lákal nejen na své okolí, ale i na město jako takové. Kultivované městské prostředí je nutnou podmínkou kulturního města.

3. Podpořme komunitní a kulturní život v celém městě, nejen v centru. Dostat více peněz do fondů města a férově je rozdělit pro celé město tak, aby žádná část města nebyla opomenuta. Vytvořme speciální fondy pro malé sousedské projekty. Dnes jsou pořadatelé malých komunitních akcí ve fondech znevýhodněni a na podporu si často nešáhnou, přitom jedním z principů Evropských hlavních měst kultury je podpora zapojení co možná největšího počtu obyvatel těch měst, které titul získají.
A konečně - nechceme "vzdušné zámky". Od začátku chceme plánovat jen to, co dokážeme zaplatit a udržet i na dobu, kdy už Liberec tím Evropským hlavním městem kultury nebude. Nemá žádný smysl utratit spoustu peněz jen kvůli jednorázové akci, tuhle zkušenost jsme udělali v roce 2009 s mistrovstvím světa a není potřeba udělat stejné chyby jako tehdy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky politická korida, Liberec, politika, zastupitelstvo, kultura, hlavní město, sport, ODS, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Radka Loučková Kotasová, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Čihák

Projděte se trochu po Evropě: Benátky, Florencie, Řím, Vídeň, ... a pak zabočte lokálkou z hlavního tahu Olomouc - Praha do Liberce. Opravdu si ještě myslíte, že Liberec by mohl být hlavním kulturním městem Evropy ?

Čtvrtek, 1. dubna 2021, 08:28Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Dává smysl kandidatura Liberce na Evropské hlavní město kultury 2028?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.