Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Uprchlická krize i vyšší ceny energií. Liberecký kraj převede část loňského přebytku do rezerv

Liberecký kraj nerozdělí druhou část přebytku loňského hospodaření, převede ji z velké části do rezerv. Peníze bude kvůli uprchlické krizi a vyšším nákladům na energie potřebovat. Už v lednu kraj rozdělil 540 milionů korun z loňských vyšších daňových příjmů, teď počítal s rozdělením dalších zhruba 221 milionů korun z loňských úspor. Politici ale dospěli k předběžné dohodě, že vzhledem k situaci se tato částka jako celek rozdělovat nebude.

„Velká část těch peněz bude nasměrována do krizového fondu na financování všech opatření do té doby, než bude zřejmé, jak se na tom bude podílet stát. A malá část půjde na růst energií. Nepředpokládáme navýšení alokací dotačních fondů pro tento rok a financovat se budou jen úplně nezbytné věci, které nesnesou dalšího odkladu," uvedl hejtman Martin Půta.

V krizovém fondu má kraj v současné době 33,558 milionu korun, dalších bezmála 56,966 milionu korun měl na účtu pokladní správy. Odtud ale odeslal 25 milionů korun partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině.

Kraj v současné době připravuje ubytovací kapacity pro Ukrajince, kteří uprchli před válkou. Zhruba 200 míst by mělo vzniknout v prázdné budově někdejšího internátu v Zeyerově ulici. Až 500 míst by ale mělo být například v léta nevyužívané budově Skloexportu, kterou si kraj půjčí od státu. Bude ale podle Půty potřebovat úpravy, které podle odhadu přijdou zhruba na 30 milionů korun.

V plánu je také městečko pro až 500 uprchlíků z obytných buněk, které by mělo být na parkovišti u arény, podle odhadů to přijde na 65 milionů korun.

V Liberci vyroste městečko mobilních buněk. Ubytovat by mělo až pět set uprchlíků

Liberecký kraj projednával možnost ubytování ukrajinských uprchlíků v mobilních buňkách. Takové městečko by mělo poskytnout střechu nad hlavou až pěti stům osob. Později by buňky mohly posloužit na Ukrajině.

Liberecký kraj připravil na loňský rok rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun, ve skutečnosti hospodařil s objemem peněz výrazně vyšším. Podle předběžných údajů překročily loni příjmy kraje 13,563 miliardy korun, výdaje byly zhruba o 517 milionů nižší. Důvodem výrazně vyšších příjmů jsou evropské dotace, ale také státní dotace pro školství a sociální služby.

Daňové příjmy byly loni zhruba o 850 milionů korun vyšší, než kraj předpokládal. Z toho 310 milionů zapojil do letošního rozpočtu už při jeho schvalování loni na podzim. Dalších 540 milionů rozdělil letos v lednu, více než 88 procent šlo do investic, zejména do obnovy komunikací.

Už v lednu posílil Liberecký kraj kapitolu pokladní správa, když k původně schváleným 14,741 milionu korun přidal dalších 42,224 milionu. Peníze jsou určené na věcná, finanční a organizační opatření orgánů kraje. Rezervu vedení kraje navýšilo s ohledem na rostoucí náklady na energie, krátce předtím totiž 14 organizací kraje včetně budovy krajského úřadu přišlo o dodávky elektřiny. Měly je nakoupené na burze od firmy Lumius, která ale 11. ledna oznámila ukončení dodávek plynu a elektřiny. Kraj musel nakoupit znovu, a náklady se tak zvýší o 48 milionů korun, což znamená nárůst o 37 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, hospodářství, správa, boje, Liberecký kraj, energie, peníze, Martin Půta, Lumius, krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlická krize i vyšší ceny energií. Liberecký kraj převede část loňského přebytku do rezerv  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.