Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kandidátka starostů v Liberci doznala změny, prý tím chtějí bránit KAM

Kandidátka Starostů pro Liberecký kraj pro komunální volby v Liberci doznala změny, místa si prohodili dva kandidáti na sedmé a 19. pozici. Na sedmé se posunul vedoucí Kanceláře architektury města (KAM) Jiří Janďourek a na 19. odsunula náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová. Starostové to odůvodňují ochranou KAM. Podle nich brání návratu praktik z 90. let minulého století, kdy se podle starostů o rozvoji města rozhodovalo v kancelářích pár velkých firem.

„My se snažíme pořád, aby rozhodování o osudu města a o jeho rozvoji probíhalo na radnici, aby probíhalo s občany a aby neprobíhalo někde v kancelářích soukromých firem," řekl primátor Jaroslav Zámečník. Podle něj fungování KAM nemá podporu všech politických stran. Odmítl ale kohokoliv konkrétně jmenovat.

Změnu na kandidátce inicioval Janďourek, Vinklátová s výměnou pozic souhlasila. „V poslední době vnímám a cítím, že KAM se stává hromosvodem praktik, které mě nenechávají chladným, a proto jsem přijal politickou odpovědnost za to, že budu dál pokračovat v koncepčním rozvoji města," řekl Janďourek. Ani on ale nebyl ohledně obvinění, která vznesl, konkrétní.

Na sociálních sítích ale čelil Janďourek před několika týdny kritice koaličních i opozičních zastupitelů za to, že své pracovní povinnosti prezentuje jako úspěchy SLK. Konkrétně šlo o revitalizaci sídliště Gagarinova, kterou schválili zastupitelé města na konci června, ale Janďourek materiály města zveřejnil na sociálních sítích s logem SLK.

Kancelář architektury města vznikla v Liberci před třemi lety, Janďourek je jejím vedoucím od počátku. Pokud starostové ve volbách uspějí, bude podle Zámečníka jejich nominantem na pozici náměstka pro technickou správu.

Kandidátku pro podzimní komunální volby podalo v Liberci deset uskupení. Starostové ji stejně jako před čtyřmi lety vytvořili společně s KDU-ČSL a TOP 09 a opět je jejich lídrem Zámečník. Jejich uskupení komunální volby v Liberci v roce 2018 vyhrálo, když získalo 16 mandátů. Druhé skončilo ANO s 11 zastupiteli, třetí Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v 39členném zastupitelstvu mají 31 hlasů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, správa, obce, Liberecký, Liberec, Květa Vinklátová, komunální volby, Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, ODS, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátka starostů v Liberci doznala změny, prý tím chtějí bránit KAM  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.