Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

VOLBY 2024: Starostové pro Liberecký kraj zvítězili ve všech okresech kromě Českolipska

Starostové pro Liberecký kraj zvítězili v krajských volbách ve všech okresech s výjimkou Českolipska, kde je porazilo s výrazným náskokem ANO. Hnutí tam získalo 42,21 procenta hlasů, zvítězilo nejen v České Lípě, ale i sousedním Novém Boru. Pro Starosty hlasovalo na Českolipsku 28,13 procenta voličů, zjistila ČTK na www.volby.cz. Před čtyřmi lety přitom i na Českolipsku Starostové volby s výrazným náskokem vyhráli, když získali 36,28 procenta hlasů a ANO 23,27 procenta.

„Musím smeknout před Jitkou Volfovou, protože volební výsledek na Českolipsku je výsledek starostky České Lípy Jitky Volfové, myslím, že tam odvedla velký kus práce, a to říkám s respektem člověka, který se ucházel o hlasy v mnoha volbách," řekl lídr kandidátky starostů, hejtman Martin Půta. O popularitě Volfové, která byla v letech 2016 až 2020 také náměstkyní hejtmana, svědčí i preferenční hlasy. Zakroužkovalo ji 2784 voličů, a přeskočila tak z druhého místa kandidátky ANO jejího lídra, poslance Davida Pražáka.

Víc přednostních hlasů než Volfová dostali jen kandidáti Starostů pro Liberecký kraj - lídr Půta a Michael Canov. Hejtmana Půtu zakroužkovalo na volebních lístcích 7788 voličů, před čtyřmi lety ale dostal dokonce 11.363 přednostních hlasů. Senátora a starostu Chrastavy Canova zakroužkovalo 3126 voličů, což ho z osmého místa na kandidátce posunulo na místo druhé hned za hejtmana.

Pro Piráty skončily volby v Libereckém kraji debaklem, získali jen 3,78 procent

Debaklem skončily krajské volby v Libereckém kraji pro Piráty. Získali jen 3,78 procenta hlasů a skončili až za koalicí Stačilo!, v níž se spojili komunisté a ČSNS. Podle lídra kandidátky a končícího náměstka hejtmana Zbyňka Miklíka jim vaz zřejmě...

Starostové v Libereckém kraji zvítězili na Liberecku, Jablonecku i Semilsku, ve srovnání s volbami v roce 2020 ale oslabili. Výjimkou je Jablonecko, kde pro ně před čtyřmi lety hlasovalo 31,18 procenta voličů a letos získali 32,07 procenta hlasů. Podpora ANO ale vzrostla na Jablonecku ještě výrazněji, ze 17,81 procenta se letos hnutí dostalo na 31,34 procenta. Výrazně posílilo ANO také na Liberecku a Semilsku, přesto za vítěznými starosty v obou okresech hnutí zaostalo zhruba o osm procentních bodů.

Na Liberecku a Semilsku se nad pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu dostali jen Starostové pro Liberecký kraj, hnutí ANO a koalice Spolu pro Liberecký kraj - ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Na Jablonecku a Českolipsku tuto hranici překonala ještě kandidátka SPD a Trikolory a na Českolipsku také koalice Stačilo!, v níž se spojili komunisté a ČSNS. V žádném z okresů se přes hranici nutnou pro zisk mandátu nedostali Piráti, kteří v krajských volbách propadli.

V povodní zasažené Višňové zvítězilo v krajských volbách ANO, přesunutí jedné volební místnosti problémy nepřineslo

Ve Višňové na Frýdlantsku, kterou minulý víkend zasáhly extrémní deště a následné v rámci kraje nejrozsáhlejší povodně, zvítězilo v krajských volbách hnutí ANO, druzí skončili Starostové pro Liberecký kraj a třetí koalice Stačilo!, která spojila...

Starostové pro Liberecký kraj zvítězili ve více než polovině z 215 měst a obcí Libereckého kraje. Vítězství si podle údajů na www.volby.cz připsali ve 129 obcích, to je 60 procent. Největší podporu získali ve Žďárku na Liberecku, kde pro ně hlasovalo 63,79 procenta voličů. Z velkých měst zvítězili Starostové jen v krajském Liberci a Turnově, v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Novém Boru mělo větší podporu hnutí ANO.

Před čtyřmi lety zvítězili Starostové pro Liberecký kraj ve 200 obcích, ANO je porazilo jen v deseti. V Lukách a Volfarticích na Českolipsku získala v roce 2020 obě uskupení stejnou podporu. V Troskovicích na Semilsku vyhráli Piráti, ve Stvolínkách na Českolipsku Změna pro lidi a pro krajinu a ve Vrchovanech na Českolipsku ČSSD. Tentokrát získaly oba politické subjekty stejný počet hlasů v Soběslavicích na Liberecku a Ktové na Semilsku. Z výsledků se vymykají jen Pertoltice na Liberecku, kde zvítězila Přísaha, hlas jí tam dalo 42,99 procenta voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, volby, kraje, okresy, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Starostové pro Liberecký kraj zvítězili ve všech okresech kromě Českolipska  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.