Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Politická korida: Proč rozpoutalo vysazení nových stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?

Po kratší odmlce jsme si pro vás připravili třetí díl Politické koridy, ve které odpovídají na otázky redakce a čtenářů liberečtí zastupitelé. Třetím zodpovězeným tématem je nejdéle probíraný bod z posledního jednání zastupitelstva, který se jmenuje „Futree – Městské stromy na extrémních stanovištích.“ Co si pod tímhle názvem představit a co si o projektu myslí liberečtí zastupitelé?

Otázka redakce

Liberečtí zastupitelé na na posledním jednání odsouhlasili zapojení města do projektu "Futree – Městské stromy na extrémních stanovištích." Díky němu budou ve Vítězné ulici pokáceny poškozené stromy, které nahradí 15 až 20 nových. Ty nechá město zasadit do speciálně vyvinutého substrátu. Spoluúčast města je 210 tisíc korun. Více jsme psali zde. Jaký je Váš názor na zapojení města do projektu? Proč by se do něho mělo město zapojit či nezapojit? Je reálné, aby zvládlo město bez zapojení do projektu realizovat to samé za stejné peníze či levněji?

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem v pondělí 2. května. Oslovení zastupitelé, v drtivé většině lídři stran, měli čas odpovědět do pátku 6. května, do 12:00. Z dotázaných neodpověděl Tibor Batthyány (ANO), Ondřej Červinka (ODS), Michal Hron (SLK), Jan Korytář (Změna pro Liberec) a Zora Machartová (Nezávislá za TOP 09).

František Gábor (TOP 09)

Shrňme si fakta. V Liberci, ve Vítězné ulici, vysázíme 20 stromů za 2.199.000,- Kč. Vím že, je to projekt z dotačních peněz a město Liberec ze „svého“ investuje 200 tisíc korun. Ale i dotační peníze jsou peníze. Tyto peníze musel někdo vydělat.  Pokud máme možnost čerpat dotace, měly by se čerpat smysluplně a na to, co občané opravdu potřebují.  A i samotné čerpání dotací stojí spoustu práce magisterských úředníků.  Máme zanedbané parky, chybí dětská hřiště, školky, školy, chodníky a silnice volají po opravách.  Logicky se tedy ptám, potřebuje město Liberec vyvíjet substrát pro městkou zeleň, když v České republice existuje spousta specializovaných center určených k této činnosti. Neexistují na magistrátu důležitější úkoly? Přeshraniční spolupráce - super, ale má představa je o podoře cestovního ruchu, o podpoře drobných živnostníků, o organizaci společných trhů... O spolupráci, která městu Liberci, a hlavně obyvatelům může přinést konkrétní výsledky.

A zeleň ve Vítězné ulici (vede směrem od Husovy ulice - škola Husova směrem ke kasárnám, kolem galerie a muzea).  Je tam spousta krásných vzrostlých stromů a spousta další zeleně. Nemyslím si, že se jedná o oblast, která je v Liberci extrémní a potřebuje takovouto nadstandardní podporu.  Proč tedy zrovna tady testovat substrát pro extrémně ohroženou zeleň?

Logicky vzato – hlasoval jsem proti.  Ale, celá diskuze a hlasování bylo vlastně zbytečné. Vládnoucí koalice už před projednáním na zastupitelstvu rozhodla, projekt schválila a podala. Bylo rozhodnuto dávno před zasedáním zastupitelstva. Přes všechny předvolební sliby vládnoucí strany rozhodly „demokraticky“ o nás bez nás

Dana Lysáková (KSČM)

Tento projekt považuji vzhledem k problémům Liberce a jeho možnostem za zbytný.

Mezi priority KSČM nepatří hrátky s vysavačem na veřejné finance. Projekt v celkovém přepočtu více než 40 mil. Kč, z čehož půjde polovina na mzdy a výsledkem bude vyvinutí speciálního substrátu, dále scénář technologie zasazení 60 stromů, vyhledání vhodného druhu stromu v dané lokalitě ve 4 městech Freital, Dresden, Liberec a Litoměřice a vzdělávání úředníků – patrně si vedení radnice myslí, že úředníci nemají co dělat a tak zavede rekvalifikace z nudy. 

Za 2 200 tisíc korun by se dalo pro město pořídit jistě více, než zasazení 15 stromů do speciálního substrátu pro Vítěznou. Byť na SML připadá spolufinancování JEN 210 000,- Kč, tedy 10 % z celkových uznatelných nákladů, nelze přehlížet celou částku. Jde o příliš okaté zneužívání evropských dotací.

Ostudou koalice Změny a ANO je, že zcela úmyslně zapomněla na Botanickou zahradu Liberec, která je uznávanou světovou elitou a má erudované odborníky na tuto problematiku. Ostudou koalice Změny a ANO je, že nedokáže pohlédnout za svůj zenit a oslovit odborníka ředitele Miloslava Studničku, který je v současné době u této koalice na indexu, byť oficiálně náměstkyně K. Hrbková prohlásila, že neví, že by se tímto vývojem substrátu botanická zahrada zabývala. A tak bude vznesen dotaz na M. Studničku ex post. S jakým výsledkem, si umím představit.

Co na tom, že náklady z 210 tisíc korun na Liberec mohly být dle jeho odhadu, jak zaznělo na jednání zastupitelstva několikanásobně nižší.

Za nepřijatelné považuji nejen zneužívání evropských dotací na podobně předražené projekty, či předložení projektu na zastupitelstvo až následně, ale např. i výroky náměstkyně K. Hrbkové, že „když to neodhlasujeme, podrazíme německé partnery“… Slib zastupitele se týká mimo jiné toho, že svoji funkci bude vykonávat v zájmu města a jeho občanů, v tomto případě Liberce, nikoli např. Drážďan!

Martina Rosenbergová (ČSSD)

Zapojení města Liberce do česko-německého projektu považuji za zbytečné plýtvání veřejnými prostředky. Dohromady za 40 milionů korun má být vynalezen speciální substrát a následně v něm vysázeno na 60 nových stromů. Konkrétně v Liberci to bude 15 stromů za více než 2 miliony korun. K projektu mám řadu výhrad. Za prvé - město by se mělo zabývat jinými činnostmi (zejména servisem pro občany), než je vynalézání nového speciálního substrátu. Mělo se pozeptat v jiných městech republiky, jak pečují o své stromy v městském prostředí, mohlo se také na vhodný "hnůj" zeptat na výzkumných pracovištích v republice, tedy skutečných odborníků.

Má druhá námitka se týká samotné specifikace, proč zrovna Vítězná ulice byla nazvána extrémním prostředím. V Liberci máme lokality, kde stromy podél silnic trpí možná i více než ve Vítězné a jsou v horším zdravotním stavu. Na otázku, zda by vysázení 15 stromů mohlo přijít na méně peněz, než bude spoluúčast města, by měli odpovědět odborníci. Ne politici. Mně ale připadá, že Liberec v projektu za 40 milionů hraje pouhou roli sekundanta, bez jehož účasti by se projekt nemohl uskutečnit. A protože jeho součástí bude i vzdělávání úředníků v oblasti ekologie, mám podezření, že zde bude snaha přihrát školení třeba nějaké neziskovce, blízké vedení města. Což by potvrdilo, že v projektu nejde ani tolik o stromy, jako spíš o to vysát co nejvíc peněz daňových poplatníků pro spřátelené instituce a organizace, propojené s některými politiky ze současného vedení radnice.

Dobrý hospodář v čele města by měl prostředky občanů vynakládat především pro občany. Jsou to jejich peníze. Za dva miliony korun mohl být například opraven nejeden chodník nebo výtluky v některé silnici. Změna spolu s ANO zatím s penězi daňových poplatníků hraje jako v loterii - platí z nich videomapping, písečnou pláž na náměstí, chystá se utratit i stovky milionů, které naše koalice našetřila na splátku dvoumiliardového dluhu Liberce.

Politická korida - I.: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci?
Politická korida - II.: Co může udělat vedení města pro zatraktivnění okolí Papírového náměstí?

Foto

Štítky strom, projekt, Liberec, peníze, ANO 2011, KSČM, TOP 09, Drážďany, Tibor Batthyány, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Proč rozpoutalo vysazení nových stromů ve Vítězné ulici dlouhou diskuzi?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.