Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Devět mrtvých, desítky zraněných. Lidé si připomněli příjezd sovětských tanků

Už téměř celé půlstoletí uplynulo od obsazení Československa vojsky Sovětského svazu a spřátelených armád. 21. srpna 1968 vpadli vojáci i do Liberce a přinesli s sebou smrt. Při nepokojích v ulicích města zemřelo devět lidí a dalších pětačtyřicet bylo zraněno. Všechny oběti si právě dnes připomněla řada lidí včetně zástupců města i kraje u pomníku před libereckou radnicí.

U radnice se k pietnímu aktu sešlo zhruba 150 lidí. Další pak chodili během dne. Památník je tak teď zarovnaný květinami.

„Srpnové události roku 1968 těžce poznamenaly i samotné město Liberec. Na dlouhá léta zlomily v jeho občanech – až na pár výjimek – veškeré pocity hrdosti, odhodlání a vzdoru a nahradily je projevy normalizačního konformismu, sobectví, strachu i zradou ideálů a přátelství. Nechaly také záměrně veřejně zapomenout na devět mrtvých z dlažby libereckých ulic. Ta ztracená léta se již nedají nikdy dohnat, jsme v tom směru už navždy jejich dlužníky,“ řekl Ivan Langr a připomněl jména všech devíti padlých jako připomínku nejvyšší oběti, kterou tehdy museli přinést.

Příjezdem vojsk v Československu skončilo období uvolnění socialistického režimu, poté přišla takzvaná normalizace. Samotné invaze se zúčastnilo až 750 tisíc vojáků a přes 6 tisíc tanků. Vojska se na celém území tehdejšího Československa setkala se spontánním odporem obyvatel, přesto na mnoha místech došlo ke ztrátám na životech. 

„Můžeme snad odpustit okupačním vojákům, přestože je od té doby už těžko šlo nazývat bratry, můžeme snad odpustit i těm, kteří v letech následujících pozbyli svůj charakter, přestože je už těžko šlo nazývat přáteli. Můžeme odpustit, ale nesmíme zapomenout,“ dodal Ivan Langr.

Při demonstracích v ulicích města přišli Eva Livečková, Rudolf Starý, Bohumil Kobr, Stanislav Veselý, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Jindřich Kuliš, Miroslav Čížek a Vincenc Březina. Nejmladšímu bylo pouhých 19 let, nejstaršímu 72 let. Šest obětí si vyžádala ranní střelba v prostorách kolem radnice a další tři lidé zemřeli následkem vjetí tanku do podloubí na náměstí.

Autoři | Foto MML

Štítky radnice, Liberec, Pietní akt, srpen 1968, 21. srpen, Československo, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Sovětský svaz, Ivan Langer, Miroslav Čížek, Zdeněk Dragoun, Eva Livečková, Rudolf Starý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devět mrtvých, desítky zraněných. Lidé si připomněli příjezd sovětských tanků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.