Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O budoucnosti výherních automatů v Jablonci rozhodne referendum

O budoucnosti výherních automatů v Jablonci nad Nisou rozhodne referendum. Uskuteční se v době prvního kola prezidentských voleb 12. a 13. ledna příštího roku. Rozhodli o tom dnes zastupitelé v Jablonci nad Nisou. Žádný konec hazardu ve městě ale referendum nepřinese. Jeho iniciátoři žádají jenom zrušení výherních automatů, živá hra a další druhy hazardních her v kasinech mají zůstat zachovány, řekl na jednání jeden z iniciátorů referenda, zastupitel Jakub Macek (Změna pro Jablonec).

"Netrváme na nulové toleranci, i podle statistik není živá hra takovým problémem jako automaty. Lidí závislých na živé hře zdaleka není tolik jako těch závislých na automatech," zdůvodnil to Macek. Dvě třetiny hazardních hráčů v zemi tvoří idé závislí na výherních automatech. Podle údajů přípravného výboru je v kasinech v Jablonci zhruba 400 automatů a lidé v Jablonci ročně prohrají při hazardu až 100 milionů korun. Ještě před třemi lety Změna trvala na úplném zrušení hazardu ve městě, zastupitelé ale tehdy vyhlášení referenda nepodpořili.

Organizátoři referenda požadují úplný zákaz pro všechny druhy hracích automatů na území pětačtyřicetitisícového Jablonce. Na radnici přinesli 500 podepsaných archů a uváděli, že podpisů je 4666. "Kontrolou petičních archů bylo zjištěno 4672 podpisů, z toho 3845 platných," uvedla již dříve mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Potřeba bylo 3615 platných podpisů, aby mohla být petice prohlášena za platnou. Podepsat se pod ni muselo minimálně deset procent oprávněných voličů ve městě. Jablonec přijde zorganizování referenda zhruba na milion korun.

Regulace hazardu v Jablonci začala v roce 2011, kdy zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k 1. lednu 2015. Zastupitelstvo v červnu 2015 ale novelou vyhlášky hazard opět povolilo. Dnes je ve městě 11 míst, kde je možné provozovat hazardní hry. Změnu postoje vedení města zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Jablonec vyhláškou povoluje jen vznik kasin, nikoli heren. V kasinech nemohou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se tam nezletilí.

Autoři | Foto MMJ

Štítky Jablonec nad Nisou, hazard, referendum, hrací automat, hazardní hra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O budoucnosti výherních automatů v Jablonci rozhodne referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.