Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

S jarem souvisí i mláďata. Kdy ale potřebují zachránit a kdy je lidský zásah zbytečný?

Každý rok se na jaře probouzí příroda, rozkvétají květy a rodí se spousta mláďat. Na louce, v lese, ve vodě… No prostě všude. A záchranné stanice se nestíhají otáčet. Jenže ne vždy mládě pomoc potřebuje… Víte, jak to je?

Špatné rozhodnutí a neuvážení situace totiž může vést ke smrti jinak naprosto zdravého mláděte. Pokud se tak setkáte s ptáčetem, zajíčkem nebo třeba srnčetem, zvažte, jestli pomoc opravdu potřebuje.

„Často působí naprosto bezbranně – neumí ještě utíkat, či létat, nebojí se nás, choulí se v trávě. Leckoho by tak mohlo napadnout, že je s nimi něco v nepořádku, že se něco stalo jejich rodičům a že možná potřebují pomoc. Může mít pravdu. Ale pozor, neuvážená a neodborná ‚pomoc‘ může další život mláděte tragicky poznamenat a nezřídka vést i k jeho rychlé smrti,“ varuje záchranná stanice hl. m. Prahy.

Až polovina mláďat pomoc nepotřebuje

Ta také upozorňuje, že až polovina mláďat u nich končí zbytečně. Vytvořila pro lidi základní manuál, kdy nalezenému mláděti pomoci (viz níže). Informace o poskytování pomoci nabízí i Centrum pro zvířata v nouzi v Liberci.

Zvířata potřebují pomoc pokud:
Jsou viditelně zraněná, podchlazená, promoklá nebo apatická.
Se nachází v nebezpečí, někde uvízla, někam spadla, hrají si s nimi děti.
U ptáčat potřebují pomoc holátka nebo málo opeřená ptáčata vypadlá z hnízda.
U savců potřebují pomoc mladé šelmy mimo noru nebo veverky mimo dutinu.

Pokud zjistíte, že zvíře potřebuje pomoc, kontaktujte nejbližší záchrannou stanici a případně se s odborníky poraďte. Zajímavostí je, že dotek u ptačích mláďat nevadí. „Mláďat ptáků se můžete dotknout, ptačím rodičům lidský pach nevadí,“ popisuje liberecké Centrum pro zvířata v nouzi. Někdy tak může postačit strčit ptáče zpět od hnízda. I přesto je nutné ale brát na vědomí, že pohyb a manipulace se zvířaty může být pro ně velmi stresující.

V Liberci se můžete obracet na zmíněné Centrum pro zvířata v nouzi. Telefonní číslo je 728 040 610 a více informací najdete na stránkách archa.zooliberec.cz.

Naopak u savčích mláďat je důležité se dotekům vyhýbat! Takové v klidu ležící srnče v trávě nebo hopkající zajíček o vaši pomoc zřejmě nestojí. Pozornost byste naopak měli věnovat srnčeti, které hlasitě píská a zmateně pobíhá. V každém případě je vždy vhodné raději se nejprve poradit s odborníky, než ač s dobrým úmyslem zachraňovat zvíře, které to nepotřebuje. Můžete tak totiž nadělat více škody než užitku.

Foto pixabay.com

Štítky záchranná stanice, mládě, srnče, ptáče, pomoc, záchrana, jaro, příroda

S jarem souvisí i mláďata. Kdy ale potřebují zachránit a kdy je lidský zásah zbytečný?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.