Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastavme polský Turów, hlásají aktivisté i kraj. Lidé posílají tisíce připomínek

Osud polského dolu Turów a zdejší elektrárny je v těchto dnech nejistý. Stále běží proces EIA, který rozhodne o případném rozšíření hnědouhelného dolu. Proti se staví tisíce lidí a stále je možné podat připomínky k dokumentaci.

Neváhejte a pošlete připomínky i vy, nabádali včera zástupci organizace Greenpeace, Libereckého kraje i z hnutí Chráníme vodu nebo Rozwój TAK – Odkrywki NIE. V Hrádku nad Nisou se totiž konala beseda právě na téma plánovaného rozšiřování Turówa.

„Toto téma se ani zdaleka netýká jen Hrádecka nebo Frýdlantska ale celého kraje. Lidé by měli využít příležitosti se k celému tématu vyjádřit,“ konstatoval hejtman Martin Půta. Ten také upozornil, že kraj jedná s ministerstvem životního prostředí a snaží se prodloužit dobu na možné zasílání připomínkování. Námitky je zatím možné podat do 10. června.

Připomínkovat můžete i vy, jako jednotlivec, obec nebo hnutí

Kam se připomínky posílají?
Všechny připomínky k dolu Turów se zasílají na adresu ministerstva životního prostředí. Pokud zvolíte klasický dopis, odešlete jej nejpozději 5. června.

Možností, jak podat připomínky k pokračování těžby hnědého uhlí a zveřejněné studii, je hned několik. Nejrychlejší je využít předpřipravený formulář na stránkách Greenpeace s názvem Spolu za vodu! „Samozřejmě, že lidé mohou sepsat i individuální připomínky, které nemusí být nijak odborné. Stačí popsat své námitky nebo zkušenosti vlastními slovy,“ komentoval Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace.

Jen skrze internetový formulář zaslalo své připomínky více než 3600 lidí. „Připojit se můžete i vy. Děkujeme, že v tom nejsme sami,“ sdělil na sociálních sítích starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka. Připomínky podávají obce i jednotlivci. Podle Rovenského by mělo připomínky podat i ministerstvo a česká vláda. „Samozřejmě takové vyjádření bude mít velkou váhu. Záleží ale na tom, jaké ty připomínky budou,“ vysvětlil zástupce celosvětové neziskové organizace.

Psali jsme: Kraj si kvůli Turówu najal právní kancelář. Ve čtvrtek zveřejní dokumentaci k rozšiřování dolu

Zároveň upozornil hned na několik zvláštností a nepřesností, které studie obsahuje. Třeba jako vybudování podzemní zdi, která by měla zabránit, aby voda do ještě hlubšího dolu neodtékala a lidé na české straně o ni nepřišli. „Jedná se o poměrně riskantní řešení, o kterém navíc nikdo neví, jestli bude opravdu fungovat,“ informoval Rovenský. Ekologům se nezdá ani hluková studie, která je podle nich naprosto nedostatečná a zcela zde chybí například použitá metodika. Podobně je na tom i rozptylová studie.

Předpřipravenou připomínku zpracovanou organizací Greenpeace s názvem Spolu za vodu! naleznete ZDE.

Polákům je to asi fuk, naštěstí ne úplně všem

Besedy se zúčastnili i zástupci polského hnutí Rozwój TAK – Odkrywki NIE. „V Polsku bohužel společnost PGE nenaráží na žádný větší lokální odpor,“ řekl prezident polského hnutí Tomasz Waśniewski. A to ani přesto, že se důl nachází přímo u Bogatyně i v těsné blízkosti Žitavy.

O to více se snaží lidé na české straně schválení těžby do roku 2044 zabránit. Třeba jako hnutí Chráníme vodu, které i na svém webu vyzývá, aby lidé připomínky proti dokumentaci vlivů na životní prostředí podali. „Budeme se snažit do poslední chvíle, do posledního dechu,“  říká zástupce místního spolku.

Foto panoramio.com

Štítky Turów, těžba, důl, Polsko, Bogatyně, Greenpeace, chráníme vodu, Důl Turów, Jan Rovenský, Hrádek nad Nisou, Martin Půta, Liberecký kraj, Frýdlantsko, Josef Horinka, Vláda ČR

Zastavme polský Turów, hlásají aktivisté i kraj. Lidé posílají tisíce připomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.