Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vydejte se za nejkrásnějšími výhledy Krkonoš

PR článek

Podzim zbarvuje krajinu každým dnem více barevně a hory už pokryl i první sníh. Ale stále si můžeme užívat slunečných dnů venku a prodýchat tu krásu v přírodě. Zveme vás za jedinečnými výhledy na naše hory. A kde všude se můžete rozhlédnout po krkonošských horách a údolích? Některá místa najdete na hlavních trasách, za dalšími budete muset vyrazit i do méně známých koutů našich nejvyšších hor.

ROZHLEDNA ŠTĚPÁNKA

Štíhlá osmiboká kamenná novogotická rozhledna bývá nazývána královnou Jizerských hor. Nachází se na vrchu Hvězda ve Vilémovské vrchovině Krkonošských rozsoch, dojdete k ní po zelené. Byla postavena v roce 1892. Osmiboká věž rozhledny je vysoká 24 m a z jejího vrcholu, na nějž vede 81 schodu, je možné dohlédnout na vrcholky Jizerských a Lužických hor, Krkonoš, Českého ráje a Českého středohoří.

ROZHLEDNA ŽALÝ

Jedna z nejstarších kamenných rozhleden v Krkonoších se nachází na vrcholu Žalý v nadmořské výšce 1019 m. Rozhledna je 18 m vysoká. Z vyhlídkové plošiny rozhledny ve výšce 16,5 m, na kterou vede 89 schodů, je neomezený kruhový výhled, označovaný za jeden z nejlepších v Čechách. Přehlédnete Krkonoše od boudy U Sněžných jam až do Malé Úpy. Za dobré viditelnosti uvidíte i siluety Ještědu, Kozákova, Orlických či Jizerských hor, někdy dokonce i vrcholky pražských věží.

VYHLÍDKOVÉ MÍSTO MÁRINKŮV KŘÍŽ

Márinkův kříž najdete ve Vysokém nad Jizerou, na žlutě značené trase vedoucí z centra města k Dykově skále. Vedla k němu prý tajná chodba z nedalekého gotického hradu Nístějka – dnes zříceniny. Rozhlédnete se odtud po západních Krkonoších, nahlédnete do Jizerského údolí. Přesně uprostřed výhledu vidíme typický obrys hory Kotel a Lysé hory.

VÝHLED NAD FRIESOVÝMI BOUDAMI

Friesovy Boudy se nacházejí v nadmořské výšce 1 200-1 217 m n. m. Dostanete se k nim po modré značené turistické trase ze Strážného nebo Špindlerova Mlýna. Ochutnejte místní pivo Fries, vařené z pramene vyvěrajícího přímo na zdejší louce, a potom se rozhlédnete k severozápadu. Určitě poznáte Kotel i vrch Medvědína. Pokud máte opravdu dobré oči, možná zahlédnete i nejdelší krkonošský vodopád – Pančavský – padající z hrany Labského dolu. Pokračujte dál přes Labský důl až na Labskou boudu. Nad ní – na Labské louce – je umístěn symbolický Pramen Labe.

Další tipy na místa s nádhernými výhledy najdete v brožuře „Krkonošské výhledy“ na webu www.krkonose.eu nebo si brožuru můžete zdarma vyzvednout v krkonošských informačních centrech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výhledy, Krkonoše, tip na výlet, rozhledna, krása, Jizerské hory, Labský důl, Labská bouda, údolí, Lužické hory, Český ráj, České středohoří, Česko, Žalý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se za nejkrásnějšími výhledy Krkonoš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.