Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kabinová lanovka na Ještěd nejezdí kvůli silnému větru

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci nejezdí od rána kvůli silnému větru. Na horní stanici má vítr v nárazech přes 70 kilometrů v hodině, přípustných je 58. „Slábnout by měl vítr začít po 13:00," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Dnes ráno byl z vrcholu kopce ideální výhled, bylo jasno. Z Ještědu je vidět na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. V minulosti stávala lanovka kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni to bylo 15krát, letos je to poprvé.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavena byla v letech 1932 až 1933. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem. Loni přepravily kabiny na vrchol zhruba 230.000 lidí, o 65.000 méně než v roce 2018, kdy šlo o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992. Podle Štěpána ale loňskou statistiku zkresluje, že kvůli výměně pohonu nejezdila lanovka čtvrt roku od začátku dubna. "Když bychom nebrali tyto tři měsíce, tak v meziročním srovnání bylo o 14.000 cestujících více," dodal přednosta.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky počasí, železnice, lanovka, Ještěd, kabinová lanovka, lanová dráha, vichřice, Liberec, Krkonoše, Lužické hory, Jizerské hory, Český ráj, České středohoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Ještěd nejezdí kvůli silnému větru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.