Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tajch dostane od města Povodí Labe a opraví hráz. Liberec upraví okolí rybníka

Už od roku 2008 se řeší, co s oblíbeným rybníkem Tajch ve Vesci. Se zatím posledním řešením přichází vedení města, to převede na Povodí Labe, které má hráz, celý rybník s přítoky. Povodí pak opraví poničenou hráz a město investuje do úpravy okolí.

Jak se s Tajchem vypořádat, to liberecké vlády řeší od roku 2008. Samotný rybník i jeho okolí a pozemky pod hrází patří městu, hráz Povodí Labe. Jednání se zintenzivnila v roce 2014, kdy hráz poničila povodeň a hrozilo dokonce její protržení.

Povodí Labe sice hráz opravilo, k celkové rekonstrukci ale potřebovalo vlastnit i vodní plochu a pozemky pod hrází. V letech 2015 a 2017 chtěla radnice hráz odkoupit a rekonstruovat ji sama, současné vedení ale otočilo a pozemky bezplatně převede na Povodí, které hráz zrekonstruuje. „Přijde nám rozumnější, že se o rekonstrukci vodního díla postará Povodí Labe,“ říká primátor města Jaroslav Zámečník.

Pokud zastupitelstvo převod schválí, oprava hráze by měla začít do roku 2025. Pokud opravovat do tohoto data nezačne, pozemky se převedou zpět na Liberec.

Dopravu ve Zvolenské budou řídit chytré semafory. Pěší a cyklisté se dočkají okruhu kolem přehrady

Zvolenská ulice, která vede kolem části liberecké přehrady, zůstane průjezdná pro auta, vejdou se sem ale odděleně i pěší a cyklisté. Alespoň takový plán má vedení města. Jenže aby se tam auta i pěší vešli, na silnici se budou vozy střídat a v...

Současné vedení města vidí výhodu i v tom, že nedá peníze na rekonstrukci hráze, ale využije je na úpravu okolí. „Oddělili jsme di úzký pás pláže, který bude v našem majetku, lavičky, vstupy do vody bychom tak rádi udělali sami,“ dodal primátor.

Liberec má v rozpočtu připraveny prostředky na projektovou přípravu. „Je to v řádu stovek tisíc na projektování. Další stovky tisíc pak máme na samotnou realizaci,“ řekl Zámečník.

Dílčí úpravy chce radnice stihnout do konce tohoto volebního období, tedy do roku 2022. „Půjde zřejmě o opěrné zídky, schůdky do vody. Máme tam nakreslena i plovoucí mola,“ řekl primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Tajch, rekonstrukce, oprava, město, povodí labe, rybník, Povodí Labe (státní podnik), Liberec, radnice, pozemek, Jaroslav Zámečník, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajch dostane od města Povodí Labe a opraví hráz. Liberec upraví okolí rybníka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.