Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj zasypalo až dvacet centimetrů sněhu, vítr zastavil lanovku na Ještěd

V Libereckém kraji napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu, nejvíc v Jizerských horách a Krkonoších. Těžký mokrý sníh ohýbá stromy, silný vítr tvoří v otevřených úsecích sněhové jazyky a závěje. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné, řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost údržbu krajských silnic i části silnic první třídy.

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli v noci a ráno už k 26 událostem, kdy silnice zablokovaly popadané větve a stromy. Nejčastěji vyjíždějí na Jablonecku a Liberecku.

Spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil ráno dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. České dráhy tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Obnovení provozu očekávají po 08:00. Kvůli popadaným stromům nabral více než třicetiminutové zpoždění také ranní vlak z Liberce na Semily společnosti Arriva.

Kvůli sněhu zůstává podle Šéna pro kamiony nad šest tun zavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu. Řidiči musí po silnici 13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. „S vypětím všech sil se nám daří udržet ve sjízdném stavu i pro kamiony silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov," řekl Šén. Přesto řidičům nákladních vozů doporučuje k cestě do Polska využít alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Pozor by si měli dát řidiči kamionů také na silnici 9 ze Svoru na Rumburk a do Německa, i tam mohou mít ve stoupání kvůli mokrému sněhu problémy.

V Libereckém kraji stále místy sněží, v horách poměrně silně. I na hlavních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu, které kloužou. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Opatrní by měli být i řidiči na silnicích nižších tříd, které se neudržují chemicky. Leží na nich ujetá vrstva sněhu.

Silný vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci. Na vrcholu rychlost větru přesahuje v nárazech 70 kilometrů v hodině, přípustných je maximálně 58 km/h. Rychlost větru pracovníci odhadli na základě zkušenosti, sílu nárazů nemohou změřit, protože rychloměr na vrcholu zamrznul. ČTK to řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Severní vítr ale podle něj fouká kolmo na lana a kabiny rozhoupává, provoz by tak nebyl bezpečný.

Podle meteorologů by mělo postupně během dopoledne sněžení ustávat. Foukat ale bude silný nárazový vítr, který může na horách dosahovat až 70 kilometrů v hodině. Tvořit se tak budou sněhové jazyky a závěje. Postupně by se mělo vyjasňovat, teploty by se tak měly udržet jen kolem nuly, na horách mohou být až minus čtyři stupně Celsia.

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky počasí, silnice, hasiči, sjízdnost, Liberecký kraj, strom, Ještěd, Jizerské hory, Silnice LK a.s., Liberec, Krkonoše, okres Jablonec nad Nisou, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zasypalo až dvacet centimetrů sněhu, vítr zastavil lanovku na Ještěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.