Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Těžká technika paradoxně pomůže ropuše krátkonohé k lepšímu zázemí

Z nevyužívané pískovny na Českolipsku se stane dokonalý domov pro ropuchu krátkonohou. K vytvoření ideálních podmínek pomohou i bagry.

Bagry a terénní vozy pomohou v Žizníkově na Českolipsku vytvářet ideální podmínky pro rozmnožování ropuchy krátkonohé. Tato v Česku nejvzácnější žába v posledních desetiletích z mnoha míst zcela zmizela. Liberecký kraj před dvěma lety vyhlásil přírodní památku Pískovna Žizníkov, kde se obojživelník vyskytuje. Teď žádá dotace na projekt, který pomůže zajistit podmínky pro život ropuch i po ukončení těžby písku, řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

„Ropucha krátkonohá dává přednost oblastem bez vegetace nebo jen se spoře zarostlou půdou. Běžně se tam v noci pohybuje mezi odstavenými bagry a buldozery. Ke zdárnému vývoji pulců jí stačí kaluže vzniklé v kolejích vyjetých pneumatikami těžařské techniky,“ doplnil Mikulička. Pískovnu v Žizníkově ale postupně dotěžují a rekultivují, po ukončení rekultivačních prací už pro ropuchy nebude vhodným místem k životu a rozmnožování. Proto jí chce kraj vhodné podmínky vytvořit uměle.

Stejné bagry, mezi nimiž dnes ropucha po nocích skáče, vytvoří v sousedství zanikající pískovny písečné přesypy a mělké tůně těsněné jílem. Na území o rozloze 3,5 hektaru vzniknou nová vhodná místa pro udržení populace vzácné žáby. V dalších letech pak kraji s údržbou pomůže těžební technika nebo offroadová vozidla tak, že tudy budou projíždět. Tak budou průběžně obnovovat mělké tůně, které ropuchy krátkonohé ke svému rozmnožování potřebují.

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. V minulosti už na Českolipsku vytvořil podmínky pro rozmnožování blatnice skvrnité, skokana skřehotavého, kuňky ohnivé nebo evropsky chráněného čolka velkého. Projekt na podporu ropuchy přijde na téměř 1,4 milionu korun, většinu nákladů by měla zaplatit Evropská unie. "Projekt bude podle harmonogramu hotov již letos. Ještě do konce roku 2022 však potrvá monitoring toho, jak byla opatření účinná," dodal krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum v České Lípě

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, správa, žáby, Liberecký, ropucha, bagr, okres Česká Lípa, projekt, Liberecký kraj, Žizníkov, Česko, Evropská unie, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžká technika paradoxně pomůže ropuše krátkonohé k lepšímu zázemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.