Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

VIDEO: Remízky, ekocentra i osvěta. Libereckému kraji není životní prostředí lhostejné

PR článek

Příroda v Libereckém kraji nabízí mnoho krás i míst ke sportu nebo relaxaci. Pro zachování krajiny je ale důležitá péče a ochrana. A na projekty spojené s ochranou životního prostředí vyčlenil kraj víc než 15 milionů korun.

Zdravou krajinu tvoří fungující ekosystémy, flora, fauna a nesmí zde chybět samozřejmě ani voda. Právě na zadržování vody a zvýšení retenční schopnosti krajiny půjde největší podíl financí. „Snažíme se podporovat menší přírodě blízká opatření, která pomohou zajistit dostatek podzemní i povrchové vody pro život v krajině. Jedná se například o vybudování či obnovu tůní, malých vodních nádrží, revitalizaci drobných vodních toků, přerušení odvodňovacích meliorací či výsadbu remízků,“ komentoval radní Jiří Löffelmann.

Ekologická výchova bývá zaměřována zejména na děti. V Libereckém kraji akce a programy pro děti a mládež připravuje například Nadace Ivana Dejmala. „Liberecký kraj podporuje naší nadaci již od roku 2002 prostřednictvím pravidelných dotací na program ekologické výchovy dětí. Velmi si toho vážím a i díky tomu jsme mohli podpořit již stovky škol a organizací pracující s mládeží na jejich ekologicko výchovné projekty. Pevně věřím, že nám kraj svou přízeň zachová,“ sdělil ředitel nadace Ondřej Petrovský.

V oblasti životního prostředí je velmi důležitá i osvěta a informovanost. Tuto úlohu zastávají zejména školy, infocentra a ekocentra. A výjimkou není ani SEV DIVIZNA Městské středisko ekologické výchovy při Zoo Liberec. „V minulosti jsme z tohoto programu čerpali na pilotní ověření ekologického výukového programu Ptačí rok nebo na podporu výukových materiálů v oblasti ochrany životního prostředí,“ řekl vedoucí Aleš Kočí. Podle něj jsou navíc podmínky podpory i formulář žádosti uživatelsky příjemné v porovnání s jinými zdroji.

Bezobalové prodejny, opravárny i snížení odpadu

Kraj podporuje mimo jiné také činnost různých oddílů a kroužků s rybářským, myslivecký, včelařským nebo obecně ochranářských zaměřením.

Na krajině, ve které žijeme, se projevuje i činnost nás, lidí. Velkým problémem zůstává množství odpadu, který lidská společnost produkuje. Kraj proto chce podpořit vetší firmy i malé živnostníky ve vzniku a provozu bezobalových prodejen nebo různých opraváren.

Ne eliminování množství odpadu a zejména pak jednorázových igelitů se zaměřuje i město Liberec. „Loni jsme z tohoto programu čerpali dotaci, a to v rámci předcházení vzniku odpadu na pořízení síťovek - akce Liberec bez obalů, informovala mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová. V minulosti kraj podpořil Liberec dotací například na zřízení kontejnerových stání pro nádoby na separovaný odpad.

Krajina v Libereckém kraji nabízí mnoho nádherných míst, které je potřeba chránit.

Dále je možné dotaci čerpat na výsadbu a ošetřování zeleně, stejně jako činnost útulků a záchranných stanic pro zvířata. Jak důležitá je ochrana životního prostředí komentuje Ondřej Petrovský slovy: „Jsem přesvědčen, že podpora v oblasti životního prostředí je nesmírně důležitá a budu rád, pokud se bude v budoucnu zvyšovat. Problémy se suchem a monokulturními smrkovými porosty v posledních letech eskalují a je nezbytné na to adekvátně reagovat.“

Dotace mohou pokrýt až 70 procent výdajů na určitý projekt. Bližší info najdete na webu www.dotace.kraj-lbc.cz.

V minulosti čerpala dotaci i Střední škola hospodářská a lesnická. „Naše škola je příspěvkovou organizací Libereckého kraje a nemůže dle pravidel čerpat dotace z dotačního fondu. Z dotačního fondu Libereckého kraje škola čerpala naposled před více jak 5 lety, kdy to pravidla umožňovala,“ řekl ředitel školy Miroslav Kudrna.

Tehdy Liberecký kraj školu podpořil dotacemi na ornitologickou a bylinkovou expozici, přírodní amfiteátr nebo projekt Zelené učebny. Vedle toho má kraj v plánu projekt na zadržování vody právě na pozemcích ve správě Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky kraj, dotace, Liberecký, Liberecký kraj, životní prostředí, projekt, Liberec, Jiří Löffelmann, Ivan Dejmal, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Remízky, ekocentra i osvěta. Libereckému kraji není životní prostředí lhostejné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.