Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uzavírka kvůli rekonstrukci Rádeláku se zkrátí. Skončit by měla příští listopad

Původně měla úplná uzavírka křižovatky Rádelský mlýn, která ovlivní zejména dopravu z Jablonce, trvat do července 2022. Podle aktuálních informací by se ale měla celková doba výrazného dopravního omezení zkrátit o 7 měsíců.

Křižovatka vybudovaná v 70. letech už neodpovídá dnešním standardům ani intenzivnímu dopravnímu vytížení. Rozsáhlá rekonstrukce čtyřúrovňové křižovatky si vyžádá úplnou uzavírku silnice I/65.

Právě u tohoto dopravního omezení dojde ke zkrácení termínu. Nemění se tak termín výstavby jako takové ale pouze prací za úplné uzavírky. Ta by měla dle současných předpokladů trvat do listopadu 2021. S celkovou délkou rekonstrukce ale mohou ještě zamíchat klimatické podmínky. 

Objízdné trasy povedou jednak přes Rýnovice a Kunratice, dále také přes Železný Brod a Tanvald do jabloneckých Pasek a třetí trasa povede řidiče přes Maršovice a Pěnčín.

Do té doby budou k dispozici tři objízdné trasy. „Určitě je pozitivní, že rekonstrukce navzdory všem potížím a komplikacím proběhne. Samozřejmě budeme monitorovat stav objízdných tras před i po rekonstrukci kvůli možným změnám na dotčených silnicích,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Nejvíce objízdných tras se týká Jablonce. Primátor Jiří Čeřovský přes nové dopravní zatížení rekonstrukci vnímá pozitivně. „Jsem rád, že se rekonstrukce bude realizovat a zároveň vítám zkrácení. V případě objízdných tras je nutné počítat s dalšími dopravními omezeními v Jablonci. Nejde jen o dočasně jednosměrnou ulici Podhorská, ale také připravované investiční akce na Ostrém rohu nebo v ulici Budovatelů,“ řekl Čeřovský.

Úplná uzavírka se samozřejmě týká i MHD. Autobusy z Liberce do Rychnova pojedou přes Jablonec, z Rychnova do Hodkovic bude jezdit menší autobus přes Pelíkovice. Spoje z Tanvaldu, Rokytnice i Jablonce na Prahu pojedou přes Maršovice, Frýdštejn a Vesecko.

Rekonstrukce by z tohoto místa měla vytvořit bezpečnou křižovatku s plynulým provozem. Současný stav vnímá jako rizikový i Policie ČR. „V posledních třech letech došlo v tomto úseku k nárůstu počtu nehod za rok. Jejich počet se pohybuje okolo jednadvaceti, přičemž u každé třetí nehody dochází i ke zranění,“ konstatoval Jaroslav Řehák, vedoucí Odboru služby dopravní policie LK.

Podle Jaroslava Čápa z odboru dopravy KÚ LK bylo možné termín dopravního omezení zkrátit díky provedení některých prací souběžně s dalšími už během příštího roku nebo na nich pokračovat za částečné uzavírky.

Zhotovitelem rekonstrukce je společnost Eurovia. Podle ní musí být na prvním místě bezpečnost, kterou nesmí ohrozit ani tlak na zkrácení termínů. „Zkrácení mě překvapilo. Jedná se o opravdu o náročnou stavbu. Je realizována za provozu, musíme dodržovat právní i hygienické předpisy a další legislativu. Na prvním místě ale zůstává zajistit bezpečnost našim lidem i řidičům,“ uvedl ředitel libereckého závodu Miroslav Slatinka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Rádelský mlýn, doprava, rekosntrukce, rekonstrukce, Jablonec, Jiří Čeřovský, Tanvald, Maršovice, Jan Sviták, Policie České republiky, Eurovia CS, Rýnovice, Kunratice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomír Nesvadba

"Diskriminace obyvatel Kokonína"Prosím o úpravu křižovatky u bývalého autobazaru ze silnice 1 třídy č.65 se silnicí 2879 do Kokonína i.Zákazem odbočení vlevo jsou obyvatelé Kokonína,Smržovky a dalších obcí odříznuti a je jim znemožněno využít silnice č.65 do Prahy ,Liberce.Při cestě z Jablonce je veškerá doprava vedena přes Vrkoslavice.Tuto křižovatku používají nejen obyvatelé Kokonína a přilehlých obcí,ale i lidé ze Smržovky.Při plánované opravě křižovatky Rádelský mlýn budou řidiči jedoucí z Lliberce přes Rádlo nuceni jet přes Jablonec nad Nisou..Stačí zkrátit dva jízdní pruhy do kopce od Rychnova a kybl bílé barvy.Když to šlo udělat u Rádla,nevím proč se o lidi z Kokonína ,Smržovky a dalších obcí nezajímáteVyjádření oslovených subjektů:.Město Jablonec nad Nisou……to není naše silnice,,Krajský ůřad v liberci :…. bohužel ,mi nic nezmůžeme, ŘSD Liberec….. –V budoucnu plánujeme novou křižovatku –u odbočky na Dobrou Vodu-arogance,nezájem-………Děkujem…opravdu

Středa, 4. března 2020, 19:09Odpovědět

Uzavírka kvůli rekonstrukci Rádeláku se zkrátí. Skončit by měla příští listopad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.