Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Snaha o záchranu může být jejich smrt. Mláďata zajíčků většinou pomoc nepotřebují

S příchodem jara se objevují také první mláďata a Centrum pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec opět apeluje na veřejnost, aby lidé nezachraňovali mláďata, která to ve skutečnosti nepotřebují. Tím je totiž možná připraví o život.

Pokud tak v přírodě narazíte na zdánlivě osiřelé mládě, opravdu zvažte, zda pomoc potřebuje. Právě s takovou unáhlenou pomocí se letos opět setkali pracovníci liberecké Archy. „Vzkaz pro ty, co včera v Jablonci „zachraňovali“ malé zajíčky a přinesli je na veterinu: Ne, nezachránili jste je. S největší pravděpodobností jste je odsoudili k smrti,“ uvádí Archa na svém facebookovém profilu.

Pro pracovníky záchranných stanic je bohužel toto téma nikdy nekončícím opakováním a připomínáním. Navzdory velké snaze o osvětu totiž ročně přijímají desítky mláďat, která ale žádnou pomoc od lidí nepotřebovala.

Archa tak opět připomíná, že zajíčci jsou běžně odkládáni do volného prostoru, protože nemají hnízda ani nory. Výjimkou není ani jejich výskyt blízko lidských obydlí. Centrum pro zvířata v nouzi varuje: „Běžně žijí i uprostřed sídlišť. Díky svému krycímu zbarvení a téměř žádnému pachu je malá šance, že je najde pes či kočka. Proto ani to, že se vyskytují na „nevhodném“ místě, není důvodem k odebírání z přírody!“

Jak se zachovat při nálezu mláďat savců nebo ptáků? Info najdete na webu Centra pro zvířata v nouzi Archa zde.

Bohužel poté, co lidé malé zajíčky seberou, ztrácejí šanci na návrat k matce. Ta je totiž s největší pravděpodobností odmítne. „Je proto velmi důležité poučit zejména děti, ať na ně nesahají. Velká část takto zbytečně sebraných zajíčků uhyne i v profesionální péči záchranných stanic. Ne proto, že bychom se o ně neuměli postarat, ale z toho důvodu, že jsou nesmírně citliví na stres.“ I před dvěma dny zachránění zajíčci tak nejspíše nakonec nepřežijí.

Archa tak nabádá, aby lidé při nálezu zajíčků nebo jiných mláďat na zvířata nesahali a pokud si nejsou jisti, zda potřebují pomoc, ať zavolají na číslo 728040610 v čase od 7 do 19:30. 

Ohodnoť článek

Foto Archa Liberec

Štítky archa, mládaťa, zajíci, Liberec, Zoologická zahrada Liberec, smrt, jaro, příroda, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snaha o záchranu může být jejich smrt. Mláďata zajíčků většinou pomoc nepotřebují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.