Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Petici proti Turówu projednával Evropský parlament. Polsko bude vysvětlovat, Češi chtějí žalobu

Petici s podpisy od více než 13 tisíc lidí projednával včera Petiční výbor Evropského parlamentu na mimořádné schůzi. Dokument podnítil Evropský parlament k jednání. Bude požadovat vysvětlení.

Při projednání došel Petiční výbor k závěru, že se bude dotazovat Polska i Evropské komise a bude požadovat vysvětlení. Jak upozornilo hnutí Greenpeace v Tiskové zprávě, K jednání výboru došlo poté, co těžební firma PGE potvrdila, že jí nestačí původní kontroverzní povolení ze začátku tohoto roku. To bylo vydáno na šest let s tím, že bude bez účasti české veřejnosti a navíc povolení porušuje evropskou legislativu. „Na dole chce PGE těžit až do roku 2044. Zároveň společnost připustila, že nepočítá s kompenzacemi za těžbu pro české občany,“ informoval Lukáš Hrábek, mluvčí Greenpeace ČR.

Petice upozorňovala na porušování směrnic. Navíc na polské straně nebyly vůbec zohledněny námitky české a německé strany.

Případné prolomení těžby přitom může mít fatální dopad na okolí, včetně české strany. Jednou z největších obav je ztráta vody pro více než 30 tisíc lidí. Pokračování těžby se tak logicky nejvíce obávají lid, kteří bydlí v blízkosti dolu. Jako například Milan Starec, obyvatel obce Uhelná, který se včerejšího projednání také zúčastnil.

Aktuální situaci komentoval slovy: „Důl se k nám přibližuje každým dnem, otevírá se pohled do těžební jámy a PGE přitom od 1.5. těží z pohledu evropské legislativy nelegálně. Dostali jsme se do situace, která vyžaduje zásadní kroky jak ze strany EU, tak české vlády. Ačkoli z toho nemáme jako obyvatelé Trojzemí radost, poslední šance jak zabránit kompletní ztrátě podzemní vody v dotčených obcích je žaloba na Polsko.

Rozhodnutí Petičního výboru vítá i vedení Libereckého kraje. „Jsem rád, že si europoslanci uvědomují závažnost hrozby, která může postihnout tisíce domácností Libereckého kraje,“ řekl hejtman Martin Půta s tím, že doufá, že Evropská komise proti Polsku zasáhne.

Petice se při jednání dočkala podpory od mnoha nejen českých europoslanců. Postup Polska je tak považován za nepřijatelný. Na českou stranu se postavil i předseda europarlamentu David Sassoli. „Polsko mám velmi rád a dlouhodobě se zasazuji o posílení vzájemných vztahů, v tomto případě mě ale svou nekomunikací neskutečně zklamali a ani nedali jinou možnost, než abychom věc probrali i na půdě Evropského parlamentu,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský, který inicioval dopis právě předsedovi Evropského parlamentu.

Vyšetřování zabere Evropskému parlamentu minimálně několik měsíců. „I proto Greenpeace, místní obyvatelé, Liberecký kraj a nově i Výbor pro životní prostředí vyzývají vládu k podání žaloby na Polsko u Evropského soudního dvora. Tento proces může zajistit rychlé prošetření těžby na dole Turów, která je momentálně nelegální,“ dodal Hrábek.

Žaloba by měla být podána nejen kvůli nesplnění podmínek, porušování směrnic a nepřipuštění námitek české strany, ale také kvůli nesprávně provedené studii dopadů rozšíření dolu na životní prostředí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Turów, důl, PGE, Polsko, ČR, Evropský parlament, petice, žaloba, těžba, Důl Turów, Petiční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Greenpeace, Evropská komise, europoslanec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petici proti Turówu projednával Evropský parlament. Polsko bude vysvětlovat, Češi chtějí žalobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.