Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dceřinka Syneru s provozem arény a celého Sport parku nekončí. Výpověď nepodala

Městský sportovní areál Sport park v Liberci s 35 sportovišti a Home Credit Arenou bude nadále provozovat dceřiná firma Syneru SFM Liberec. Potvrdili to zástupci obou stran. Kvůli dopadům pandemie koronaviru hrozilo, že SFM podá na konci listopadu výpověď a město bude největší sportovní areál v Libereckém kraji provozovat samo.

„Ani jedna ze stran nepodala výpověď. Dohodli jsme se, že se dohodneme," řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Město už dříve odmítlo požadavek provozovatele na finanční garanci pro příští rok ve výši 18 až 25 milionů pro případ, že by přišly další vlny pandemie koronaviru.

I bez této garance je ale SFM schopno areál, v němž hrají zápasy i hokejoví Bílí Tygři, dál provozovat. „Naše rozhodnutí ovlivnila listopadová změna podpůrných programů, které proti první vlně pandemie doznaly výrazných změn ve prospěch provozovatelů sportovních zařízení, a hlavně rozjezd extraligy Bílých Tygrů, i když v omezené podobě. Bez vidiny alespoň částečného fungování Bílých Tygrů by naše rozhodnutí bylo jiné," uvedl jednatel společnosti SFM Liberec Lukáš Přinda.

Hokejisté hrají zápasy zatím bez diváků. Přinda za zásadní považuje i fakt, že zástupci města vyjádřili ochotu společně usilovat o finanční náhrady mimo rozpočet města. „Tato podpora vedení města je pro nás velmi důležitá, stejně tak i potvrzení výhodnosti našeho provozování areálu pro město, které potvrdila analýza města," dodal jednatel. Za stěžejní považuje i jednání se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu o podobě jejich podpůrných programů, které se chystají a nebo rozšiřují.

SFM Liberec ze skupiny Syner Group platí město každoročně na základě koncesní smlouvy skoro 16 milionů korun. Jde o platbu za dostupnost veřejné služby, za to má město pro školy a sportovní kluby k dispozici 4000 hodin ročně. Letos město vypomohlo firmě SFM navíc bezmála deseti miliony při jarním uzavření areálu při první vlně pandemie koronaviru. Znovu uzavřená je drtivá většina sportovišť od poloviny října.

Provoz areálu musel SFM dotovat letos částkou 8,5 milionu korun. „V průběhu roku jsme několikrát balancovali na hraně životaschopnosti, což jsme překonali jen díky podpoře mateřské společnosti Syner. I v uzavřeném komplexu se náklady pohybují kolem 2,5 až tří milionů korun měsíčně," uvedl Přinda. Při běžném provozu jsou náklady zhruba třikrát vyšší.

Znovu v provozu by měl být areál od čtvrtka. „Budeme se rozjíždět postupně, jak budou jednotlivé kluby schopné reagovat na opatření, které musí dodržovat," uvedl Přinda. Očekává, že do deseti dnů najdou kluby režimy, za jakých budou moci sportovat. Areál poskytuje zázemí pro více než 45 sportovních klubů a v běžném provozu jím denně projde přes 4000 návštěvníků. Zatím ale nebude veřejné bruslení, podle Přindy by na něj mohli pustit maximálně jen deset lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sport park Liberec

Štítky ČR, správa, koronavirus, kondice, hokej, Liberec, Syner, pandemie covidu-19, sportoviště, Lukáš Přinda, Liberecký kraj, Home Credit Arena, bílý tygr, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dceřinka Syneru s provozem arény a celého Sport parku nekončí. Výpověď nepodala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.