Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

TIP NA DÁREK: Dvanáct knih o našem kraji z Fryčova knihkupectví

Liberecký kraj má řadu mimořádných autorů a vydavatelů a nabídka knih o Jizerských horách, Českém ráji, Liberci, Jablonci a dalších místech je tradičně velmi pestrá a většinou i velmi kvalitní. Letošní podzim byl však mimořádný i vzhledem k tomuto vysokému standartu a zákazníci Knihkupectví Fryč mají tak z čeho vybírat. Pro čtenáře Drbny tu máme dvanáct tipů a dva bonusové navíc.

1. Lieberec

Jedinečný autorský průvodce, díky kterému nahlédnete pod povrch města Liberec. Pod povrch míst známých i méně známých. Ať v Liberci chcete strávit víkend, týden nebo celý život, tato kniha bude vaším jedinečným společníkem.
 


 


2. Jiří Jiroutek: Už nejdu do Ještědu

Demolice cenné stavby, architektonicky mimořádného obchodního domu Ještěd zapůsobila na fotografa J. Jiroutka mimořádně silně. Jak sám říká, hledal způsob, jak se s touto změnou vyrovnat - a výsledkem je obrazová publikace, která je skutečnou poctou této bohužel zmizelé stavbě.


 


3. Petra Laurin: Recepty Němců z Jizerských hor

Kniha se smutným začátkem a šťastnějším koncem: Její kořeny sahají do internačního tábora v Rýnovicích, kde byli shromažďováni vyhánění Němci. V podmínkách hladu bylo tématem hovoru jídlo - a vznikly tak i zápisy místních receptů. Ty se po desítkách let staly zdrojem pro krásnou, takřka dárkově vypravenou dvojjazyčnou kuchařku, která navíc obsahuje dobové souvislosti a zajímavosti z dávného Jablonce a Jablonecka.


4. M. Řeháček & J. Pikous: Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje.

Z rozhledny na vyhlídku, z věže na skálu! Po loňském mimořádném úspěchu knihy Příběhy rozhleden Českého ráje se oblíbená dvojice autorů Marek Řeháček a Jan Pikous pustila cestou necestou znovu po místech krásných výhledů. Kniha je popisuje současnost i minulost Českého ráje s osobitým tuláckým nadhledem.



 


5. Mapy Jizerských hor 

Kniha určená pro zájemce o mapy, kartografii, místopis, historii. Kniha pro milovníky Jizerských hor. Kniha ukazuje dávné Jizerské hory a jejich podobu na starých mapách. Velkoformátová publikace na křídovém papíře s desítkami ukázek starých map a fotografiemi.



 


6. Marek Řeháček: Krajina skal - toulání lužickými horami

Publikace Toulání Lužickými horami - kniha první nazvaná Krajina skal vznikala dlouhých 25 let. Roku 1995 totiž začal autor textu Marek Řeháček „šmejdit“ společně s výtvarníkem Petrem Ferdyšem Poldou v krajině Hrádecka a Žitavska. Fascinace Knihou o Jizerských horách od Míly Nevrlého je tehdy vábila k nalezení „vlastní“ nepopsané krajiny a nalezení jejího příběhu. Zvláště Hrádecko se ukazovalo v těch letech jako velmi příhodné pro takovéto divoké bádání. Šlo o krajinu tehdy až unikátně opomíjenou všemi vlastivědci. Krůček po krůčku se tak s výraznou pomocí města Hrádku nad Nisou a řady zdejších nadšenců dařilo nacházet její minulost...


7. Ročenka jizersko-ještědského horského spolku 2019

Novinky a zajímavosti, výzkumy a nové objevy - více než dvacet článků o Jizerských horách, Ještědském hřebeni a okolí. 





 


8. Ivan Rous: Jeskyně a doly Jizerských hor

Autor textů a fotografií Ivan Rous s nesmírnou pečlivostí prošel, prolezl a propátral celé Jizerské hory a i díky spolupráci s geology a jeskyňáři vznikla kniha, jaká tu dosud nebyla. Popisuje nejen kamenný svět, ale i historické souvislosti a zajímavosti.
 


9. A. Kutinová & M. Kubátová: Krakonošův rok

Nahlédneme do života krkonošských horalů, poznáme jejich zvyky, moudrosti a také svérázný humor. Překrásné příběhy našich prapředků a způsob, jakým řešili každodenní svízele, jak si užívali radosti, jak viděli svět okolo sebe, to vše má v naší době obzvláštní půvab. 

Na více než dvou stech stranách najdete i reprodukce lidového umění z fondů Krkonošského muzea v Jilemnici. Kniha je ilustrována dřevoryty naší přední výtvarnice Zdeny Kabátové -Táborské, jejíž tvorba je inspirována právě lidovou grafikou.


10. Liberecká továrna na automobily

V roce 2018 uplynulo 111 let od založení liberecké manufaktury RAF. Její historie nebyla nedlouhá, přesto je významná. Kupříkladu je jasným důkazem, že naši lidé měli k automobilům vždy blízko a jejich šikovné ruce vždy pracovali ve všech koutech země. Sláva patří všem průkopníkům automobilismu - malá liberecká značka je toho zářným příkladem. 


 


11. Marek Rubáš: Přírodní klenoty Podještědí

Kniha s jedinečnými tipy na desítky výletů.  Praktický průvodce i zajímavá populárně naučná kniha. Pokud rádi vyrážíte do přírody, tento popis nádherné krajiny Podještědí s mimořádně dobře sestavenou fotografickou, textovou a mapovou částí se stane vašim častým společníkem. 

V knize je popsáno několik set přírodních zajímavostí mezi Turnovem, Libercem, Jablonným v Podještědí a Mnichovým Hradištěm. Najdete v ní také téměř osm set barevných fotografií.


12. Doktor Kittel

Kniha obsahuje kompletní soubor lidových vyprávění německých obyvatel Jablonecka, jež byly od časů „zázračného doktora Jizerských hor“ o této postavě napsány. Doplňuje je i několik textů českých. Pověsti jsou zajímavé šíří záběru, protože díky němu je dobře patrné, jak se v průběhu doby pohled na postavu doktora Kittela proměňoval. Z textů vyzařuje atmosféra zdejšího kraje na jazykovém rozhraní, tedy to, čemu dnes tak rádi říkáme genius loci. Ozřejmují, jak se tradice českých a německých obyvatel vzájemně prolínaly a obohacovaly, přes veškerou snahu se odlišit. Čtenář v knize nenajde jen adaptace lidových vyprávění, ale také doplňující informace v podobě poznámek, vysvětlivek, soupisu literatury o doktoru Kittelovi a dalších textů. Z německých pramenů přeložila Kateřina Šidlofová, ilustroval Petr Korunka.


A dva tipy na konec..

Jizerské hory - o historii a umění do roku 1813

Snad žádné hory Čechách, ale možná i v Evropě se nemohou pochlubit tak výpravnou a podrobnou knižní řadou, jakou vydává Roman Karpaš. Po třech přírodopisných svazcích vychází dosud nejpodrobnější kniha o historii Jizerských hor. Lze ji přirovnat k tak oblíbené Knize o Liberci: Je podobného formátu a také obsahuje stovky fotografií, map a ilustrací.


Miloslav Nevrlý, Roman Karpaš: Jizerské hory na starých diapozitivech

Unikátní barevné diapozitivy a mimořádné texty Miloslava Nevrlého z nejznámějších a nejkrásnějších míst české i polské části Jizerských hor nás přenesou do doby na rozhraní padesátých a šedesátých let, doby hlubokých a zdravých lesů, kdy se člověk ještě mohl hodiny toulat o samotě mezi skalami a srázy. Zachyceno je i mnoho již neexistujících pomníčků a loveckých chat.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Knihkupectví Fryč

Štítky fryč, knihupectví fryč, knihy, kniha, Jizerské hory, Liberec, Český ráj, Liberecký kraj, Marek Řeháček, Jablonec, historie, skála, Jiří Jiroutek, Miloslav Nevrlý, Roman Karpaš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Je to Libore pan Dominik Rubáš, je to vidět i tady na tom malém přebalu. Mě by spíš zajímalo, čí je tohle článek? Na zakázku Fryče? Nebo fakt jde Liberecké drbně o knížky? Knížky jsou skvělé, o tom žádná. Máme tu v Liberci ale jedno knihkupectví? Historik by nejspíš podle téhle redakce usoudil, že tu ani jiné neexistuje. Na knížky je evidentně jen Fryč, na zbytek Syner. Tak si to dejte do Prémiových článků a my si budeme vybírat knížky, kde chceme :-D

Čtvrtek, 10. prosince 2020, 21:01Odpovědět

Libor Pavlů

Dobrý den, nenapsal knihu Přírodní klenoty Podještědí náhodou RNDr. Dominik Rubáš?

Středa, 9. prosince 2020, 18:50Odpovědět

TIP NA DÁREK: Dvanáct knih o našem kraji z Fryčova knihkupectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.