Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Správci Krkonoš vyzývají veřejnost, aby se vzdala silvestrovských ohňostrojů v přírodě. Přidávají se i ostatní národní parky

Zástupci všech čtyř českých národních parků vyzývají veřejnost, aby se vzdali ohňostrojů a petard, pokud budou slavit Silvestra na horách nebo jinde v přírodě. Apelují na to, že uprostřed zimy příroda potřebuje klid. V národních parcích navíc ohňostroje zakazuje zákon.

div class="typo mb-3 detail__content">

„Pro někoho jsou ohňostroje neodmyslitelnou součástí novoročních oslav, pro jiné hluk a stres. Pokud máte rádi tuto zábavu, zůstaňte ve městech a obcích. V přírodě slavte bez nich,“ vzkazují lidé z vedení národních parků.

„Divoká zvířata stresují hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, které jsou průvodním jevem zábavní pyrotechniky. Při útěku vydávají zvířata velkou spoustu energie, kterou budou potřebovat v dalších zimních měsících,“ vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Jak děsivé mohou být dělbuchy a záblesky pro zvířata lidé dobře znají z reakcí svých domácích mazlíčku. „Ty jsou od nás ale už zvyklí na spoustu nepřirozených zvuků a světelných efektů. U divokých zvířat to je samozřejmě ještě intenzivnější,“ doplňuje mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Přesné reakce zvířat v přírodě se mapují složitě. „Dobře ale víme, že například divoce žijící ptáci vylekaní hlukem v panice prchají ze svých nocovišť a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do stromů a dalších překážek. Což může vést k jejich poranění a někdy i smrti. Savci zase mohou uvíznout v přírodních pastích, kterým by se za normálních okolností bezpečně vyhnuli,“ vypočítává mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.   

Pomalu se ale mění i přístup lidí k oslavám nového roku. „Svědčí o tom i pozitivní reakce na náš vysvětlující spot z dílny společnosti Orchis Film, který jsme před dvěma lety zveřejnili na našich sociálních sítích. Uděláme to i letos. Pokud máte chuť nás podpořit, sdílejte ho s hashtagem #slavímvklidu,“ vyzývá mluvčí Národního parku Podyjí David Grossmann

Ohňostroje jsou v národních parcích zakázány od června 2017, kdy v platnost vstoupila novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Lidem i zvířatům tak novela dala i legislativní příležitost oslavit příchod nového roku v klidném prostředí.

Ministerstvo životního prostředí počítá, že zóny bez ohňostrojů v budoucnu rozšíří vedle parků i na území v chráněných krajinných oblastech. Z pohledu legislativy by se podle ministerstva jednalo o jednoduchou změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, kam by se doplnil jen zákaz ohňostrojů k zákazům činností v CHKO.

„Bude to ale samozřejmě politické téma, a bude o tom diskuze, třeba i jestli zákaz nezúžit jen na 1. a 2. zóny CHKO. Ale za nás jsou důvody a přínosy jasné - zákaz bude mít pozitivní vliv na přírodu, na volně žijící živočichy, na ovzduší ve městech a obcích, a už dnes je poměrně jasné, že i s ohledem na domácí mazlíčky by ho uvítala silná většina populace,“ uzavírá ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ohňostroje, národní parky, silvestr, zákaz, ochrana přírody, hluk, stres, příroda, ohňostroj, národní park, Krkonoše, chráněná krajinná oblast, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Richard Brabec, Jan Dvořák, David Grossmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správci Krkonoš vyzývají veřejnost, aby se vzdala silvestrovských ohňostrojů v přírodě. Přidávají se i ostatní národní parky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.