Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Moderní centrum, zdravotní středisko i nové byty. Hrádek zveřejnil vizualizaci Benaru

V úplně nové moderní centrum města Hrádek nad Nisou by se měl proměnit komplex průmyslových budov a pozemků bývalé textilky Benar. Město nyní zveřejnilo vizualizaci, podle které by měla vzniknout projektová dokumentace.

Benar, který se nachází nedaleko historického centra v blízkosti Schubertovy vily, zakoupil Hrádek před pěti lety za celkem šest milionů korun. Od té doby nechal zpracovat jeho současný stav a vypracovat analýzu rizik, která mapuje veškerou starou ekologickou zátěž. „Získali jsme statické a diagnostické posudky jednotlivých budov,“ informuje starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

Aktuálně město zveřejnilo vizualizaci, která bude předložena k posouzení veřejnosti i zastupitelstvu. „Pokud bude tento projekt přijat, budou následovat postupné další kroky příprav všech nezbytných stupňů projektových dokumentací,“ sděluje na dotaz Drbny starosta. Občané se s návrhem mohou seznámit na webu města nebo v měsíčníku Hrádecko.

Vizualizace hrádeckého Benaru

Středa, 30. prosince 2020, 21:27

Vizualizace hrádeckého Benaru
Vizualizace hrádeckého Benaru

Moderní centrum v kontrastu s pozůstatky minulosti

Současnou vizualizaci zpracoval Projektový atelier David. „Zastavěné území areálu bývalé továrny navrhujeme upravit demolicí větší části budov, jejichž stav je z pohledu stavu a únosnosti stavebních konstrukcí a ekologické zátěže nevyhovující. Zachovalé objekty navrhujeme doplnit novou výstavbou dvou větších bloků, které doplní proluky po demolovaných objektech,“ uvádí autoři projektu v průvodní zprávě studie, podle které by centrální části zastavěného území měl dominovat komín původní kotelny.

Liberecký Projektový ateliér David má za sebou řadu úspěšných projektů. Mezi nimi například budovu Magistrátu města Liberec, Ekocentrum Oldřichov v Hájích, Dětský koutek v Lidových sadech, Ředitelství Lesů ČR v Liberci nebo lávku přes silnici první třídy na Rádle.

V plánovaném architektonickém řešení dále architekti přibližují budoucí možnou podobu Benaru: „Konceptem architektonického řešení je oprava zachovávaných budov s doplněním novými objekty v současném materiálovém a hmotovém řešení. Důraz je v návrhu kladen na kvalitu veřejného prostoru městského charakteru a parkové zeleně včetně mobiliáře a drobných architektonických prvků. Stávající objekty budou rekonstruovány a upraveny pro zvolený stavební program.“ Tématu se ale podle vedení města věnovali i studenti TUL z Katedry architektury a umění. 

Hrádek koupí bývalou textilku Benar. V areálu můžou vzniknout byty

Pohraniční Hrádek nad Nisou na Liberecku koupí za šest milionů korun bývalou textilní továrnu Benar. Jde o brownfield v těsné blízkosti historického centra, město tak získá téměř 20 hektarů pozemků. Konkrétní využití pro areál zatím radnice nemá....

Podle studie by tak rozhodně neměla z Benaru zmizet upomínka na průmyslovou minulost. Řada objektů, jako např. bývalá kotelna, by měly být zachovány. Částečně by se měly přestavět na byty, sportovní a kulturní volnočasové aktivity a záměrem města je také vybudovaní zdravotního středisko, které zde chybí. Projekt je ale teprve ve fázi návrhu. Současná podoba studie tak není finální a může ještě doznat zásadních změn.

Video i studii celého vizualizovaného prostoru Benar najdete ZDE.

Dle vizualizace by se mělo jednat o centrum s rozsáhlými zelenými plochami. „Zelené plochy mají být jednou z dominant budoucího nového centra,“ říká Horinka. Ty by se navíc propojily se současným parkem u Schubertovy vily.

Projekt odvážný, termín realizace však zůstává ve hvězdách

Přestože projekt revitalizace Benaru je pro budoucí podobu a rozvoj hrádeckého centra zásadní, zatím není jasné, kdy by mohlo k samotné realizaci dojít. Důvodem je i finanční náročnost. „Realizace, to je především otázka potřebných financí. Já věřím, že v roce 2022 až 2023 budeme mít veškeré nezbytné projektové dokumentace a budeme řešit vlastní realizaci,“ konstatuje Horinka a dodává, že předběžné odhady nákladů se pohybují mezi 350 a 400 miliony korun. Úspěšnost projektu tak bude závislá zejména na získání dotací.

Benar je aktuálně komplexem průmyslových budov a pozemků, které město před několika lety prozíravě, z celé řady důvodů,...

Zveřejnil(a) Josef Horinka dne Středa 30. prosince 2020

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hrádek nad Nisou/Projektový ateliér David

Štítky Liberecký, Hrádek, Benar, vizualizace, projekt, projektová dokumentace, Josef Horinka, Hrádek nad Nisou, Liberec, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní centrum, zdravotní středisko i nové byty. Hrádek zveřejnil vizualizaci Benaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.