Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za měsíc a půl odstřelili myslivci přes 500 divočáků. Chtějí tak zabránit šíření moru

Od poloviny listopadu je na území Libereckého a Ústeckého kraje vytyčená oblast s intenzivním odlovem prasete divokého. Ten by měl zabránit nebo alespoň snížit riziko proniknutí afrického moru prasat (AMP) do Česka. 

Do Česka by se mohl AMP dostat z Polska nebo Německa. Z toho důvodu se vytyčená oblast nachází právě u hranic a na našem území dosahuje až k silnicím I/13 a I/14. Lov tak probíhá v nejsevernějších částech ČR, zejména ve Frýdlantském a Šluknovském výběžku.

Africký mor se přibližuje k Česku. Zintenzivní se lov, zvýší se odměny. Pejskaři by si měli hlídat psy

S ohledem na vývoj situace týkající se Afrického moru prasat zasedla Ústřední nákazová komise, která vymezila lokalitu s intenzivním odlovem divočáků. Ta se týká zejména Libereckého a Ústeckého kraje.

V období od 16. 11. do 31. 12. 2020 zažádali lovci v oblasti s intenzivním odchovem o zástřelné za 573 prasat divokých,“ sdělil zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. SVS se snaží lovce motivovat zvýšením odměn. Za každého zastřeleného divočáka musí vyplatit „zástřelné“ ve výši 2 000 korun. Za nalezené uhynulé nebo sražené prase pak mají lovci nárok na odměnu ve výši 3 000 korun.

Africký mor prasat je velmi nebezpečné onemocnění, na které v současné chvíli neexistuje žádná účinní vakcína. Na člověka se sice nepřenáší.

Za měsíc a půl tak musí SVS vyplatit 1,14 milionu korun za zastřelená a 78 tisíc za uhynulá prasata. SVS žádosti průběžně vyřizuje a žadatelům proplácí,“ informoval Majer.

Jak už dříve uvedl radní Libereckého kraje Václav Židek, pokud lidé najdou mrtvého divočáka, měli by o tom informovat místní myslivecké sdružení, obec případně policii nebo hasiče. Turisté se mohou při svých výletech setkat s cedulemi upozorňující na vstup do oblasti se zvýšeným lovem. V těchto lokalitách by neměli pejskaři nechávat své chlupáče běhat bez vodítka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, africký mor, prasata, SVS, divoké prase, Česko, Státní veterinární správa České republiky, Liberecký kraj, lovec, myslivost, Ústecký kraj, Šluknovský výběžek, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za měsíc a půl odstřelili myslivci přes 500 divočáků. Chtějí tak zabránit šíření moru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.