Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rolby v Jizerkách vyjely. Běžkaři mají sedmdesát kilometrů upravených stop

Podmínky pro běžkaře v Jizerských horách mírně vylepšil nový sníh, za poslední dva dny připadlo pět až deset centimetrů. Upravené jsou zatím základní okruhy, zhruba 70 kilometrů tratí, řekl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc.

Nezisková společnost má údržbu Jizerské magistrály na starost, podmínky ale pro běžkaře v této sezoně zatím ideální nejsou. „Znát je každý metr nadmořské výšky. Ideální stopy jsou od Blatného rybníka, všechno níže je upravené nahladko," uvedl Kunc. Podle něj i v minulých dnech sněžilo v Jizerských horách méně než v jiných částech republiky. Sněhu je tak v Jizerských horách maximálně do 40 centimetrů. Běžkaři mohou na magistrálu vyrazit z Bedřichova, upravená jsou i nástupní místa z Jizerky, Souše či Pekla.


Tratě se stopami mohou běžkaři využít i v Krkonoších, třeba v Harrachově. Dostupné jsou i z nižších poloh. „Turistům doporučujeme využít centrálního parkoviště, odkud se dá dojít jeden kilometr k betonovému mostu a vyrazit podél Mumlavy na hřebeny. Protažený je i Terex od státních hranic, kde je 20 až 30 centimetrů. Od středy 6. ledna je nově protažená i stopa na klasické lyžování na Kládovce. Ve vyšších partiích jsou pak opět od 6. ledna protažené tratě přes Rokytnici až na Dvoračky a na Rezek," uvedl předseda sportovní komise Harrachova Radek Čermák.


Skiareály v celé zemi musí zůstat uzavřené, současná protiepidemická opatření dnes vláda prodloužila nejméně do 22. ledna. O vánočních prázdninách řada lidí vyrazila sáňkovat na uměle zasněžené sjezdovky. Člen horské služby a náměstek ředitele Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl před tím varuje. „Úrazy ze sáňkování jsou srovnatelné s autonehodami. Od lékařů máme zprávy, že to jsou nárazy do stromů, do tvrdých překážek. Málokdo si uvědomuje, že technický sníh má úplně jinou strukturu, je tuhý a opravdu na něm není možné zabrzdit klasicky zabořením pat do sněhu," uvedl Fejkl. Díky přírodnímu sněhu je ale nyní možné bobovat i na svazích, které se uměle nezasněžují.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JIzerská magistrála

Štítky Liberecký kraj, lyže, rolby, tratě, lyžování, běh na lyžích, Jizerské hory, Harrachov, Blatný rybník, Jizerská magistrála, Terex, Dvoračky, Sportovní areál Harrachov a.s., Bedřichov, Souš (Králický Sněžník)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rolby v Jizerkách vyjely. Běžkaři mají sedmdesát kilometrů upravených stop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.