Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kam o víkendu na běžky? Tratě jsou upravené v Jizerkách, Krkonoších i Liberci nebo u Lomnice

Podmínky pro běžkaře jsou v horách v Libereckém kraji nadále výborné. Na běžky je možné vyrazit do Krkonoš, Jizerských i Lužických hor.

Upravené okruhy jsou ale třeba i na magistrále v Českém ráji u Lomnice nad Popelkou nebo v krajském Liberci. Naopak kvůli nedostatku sněhu už nelze na běžky jít do Maškovy zahrady v Turnově. „To by muselo napadnout větší množství sněhu,“ řekl za areál Tomáš Špinka.

V kraji zpravidla nejvíce běžkařů vyráží do Jizerských hor, kde Jizerská o.p.s upravuje přes 200 kilometrů tratí. „Podmínky jsou úžasné. Každý den připadne nový sníh," uvedl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc. Podle něj ve vyšších partiích hor leží až metr sněhu a dostatek sněhu je i na nástupních místech. „Po dlouhých letech jsou takové podmínky, že jsme mohli sjet (s rolbou) do Nového Města pod Smrkem," dodal. Zájem o běžky v Jizerských horách je nejen o víkendu, ale i přes týdnem. "Není to ale nic mimořádného, obvyklá zimní návštěvnost," řekl Kunc.

Výborné podmínky pro běžkaře panují také v Krkonoších a upravené stopy jsou v okolí každého zimního střediska, v okolí Harrachova, Rokytnice nad Jizerou, Benecka či Vysokého nad Jizerou. Více než 100 kilometrů běžkařských tras je k dispozici i na lyžařské magistrále v Lužických horách, která je na území Libereckého a Ústeckého kraje. „Vypadá to výborně, podmínky jsou obdobné jako minulý víkend. Je to ale rozšířeno třeba o Rybniště nebo Krásnou Lípu," uvedl předseda oddílu Ski Polevsko Jan Šmíd. Oddíl se na úpravě magistrály podílí. „Vzhledem ke sněžení předpokládáme, že budeme upravovat v sobotu ráno," dodal. Novinkou je podle něj placená taxislužba nebo-li shuttle pro běžkaře. Využít to mohou například běžkaři, kteří se po dojetí do cíle své trasy nechají odvézt zpět ke svému autu. Podle Žáka je na magistrále osm základních nástupních míst, mezi ně patří Cvikov, Prácheň, Polevsko, chata Luž či Šébr.

Přímo na běžky lze vyrazit i v krajském Liberci, do areálu ve Vesci. „Stopy jsme naposledy upravovali ve středu," uvedla za areál Olga Crháková. Na stadionu, kde je veřejné osvětlení, je možné běžkovat i za tmy. Upravené stopy jsou také v libereckém městském obvodu Vratislavice nad Nisou, u hřbitova nebo v okolí Tyršova vrchu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.ceskozemepribehu.cz

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký, běh na lyžích, Krkonoše, Liberec, Jizerské hory, Lomnice nad Popelkou, Liberecký kraj, Lužické hory, Polevsko, Turnov, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na běžky? Tratě jsou upravené v Jizerkách, Krkonoších i Liberci nebo u Lomnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.