Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Video tetřeva mate veřejnost. Nepleťte si ho s tetřívkem z Jizerek, vzkazují ochránci

Video zachycující zvědavého tetřeva, který se zajímá o běžkaře, plní v posledních dnech sociální sítě. Podle některých zdrojů by mohlo video pocházet i z Jizerských hor. To ale správa CHKO odmítá.

Zasněžená cesta s vyřízlou stopou na klasiku, zasněžené stromy... Podle toho se opravdu těžko odhaduje, kde mohlo být video pořízeno. Správa CHKO Jizerské hory na virální video reagovala a zdůvodnila, proč se nemůže jednat o jedinečné setkání na území Jizerek. „Internetem se šíří video tetřeva hlušce, který si tak trochu spletl lyžaře se sokem a bránil si území. A že se to prý stalo v Jizerkách !? V žádném případě,“ uveřejnila CHKO Jizerské hory na facebooku.

Celé video ze setkání s tetřevem naleznete ZDE.

Poslední pozorování tetřeva hlušce na území Jizerských hor zaznamenáno před 50 lety. „V Jizerkách byli tetřevi hojní ještě koncem 19. století, ale se změnou charakteru většiny lesů postupně vymizeli a to i v sousedním Polsku,“ vysvětlili ochránci, podle kterých navíc video zachycuje zelenou ceduli označující nejspíše zónu národního parku, což lokalitu v Jizerkách vylučuje.

V minulosti byl tetřev hlušec poměrně hojně rozšířeným druhem. Dnes už je setkání s ním považováno spíše za zázrak. V současné době je rozšířen zejména na Šumavě.

Někteří lidé na sociálních sítích se mylně domnívali, že video nezachycuje tetřeva hlušce ale tetřívka. Ten se v Jizerkách sice opravdu vyskytuje, liší se ale svým vzhledem i velikostí. Další zdroje uvádí, že video možná zachytilo ptáka v Lipensku v Jižních Čechách. „První zveřejnil toto video na facebooku bývalý ředitel NP Šumava J. Mánek a dle něho má jít o cestu nedaleko Poledníku ...toho na Šumavě,“ dodala správa CHKO. Bývalý ředitel NP Šumava sdílel video s komentářem: „Tetřev na Šumavě se lidí strašně bojí... PS: asi by to chtělo vědecky změřit hodnoty stresových hormonů v trusu v okolí turistických tras...“

Podle zahraničního zpravodajského portálu Nau ale pochází video ze Švýcarska z pohoří Jura. Ať už video natočil neznámý běžkař kdekoliv, rozhodně to nebylo v Jizerkách.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/CHKO Jizerské hory

Štítky Liberecký, Jizerské hory, tetřev, tetřívek, chráněná krajinná oblast, Facebook, Šumava, Národní park Šumava, Polsko, CHKO Jizerské hory, sociální síť, běh na lyžích, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Video tetřeva mate veřejnost. Nepleťte si ho s tetřívkem z Jizerek, vzkazují ochránci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.