Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do podnikání se pustili po hlavě a bez zkušeností. Ze Základny u přehrady udělali pojem

Když řeknete Jablonečákovi, že se sejdete na Základně, bude jistě hned vědět. Již čtvrtou sezónu má stánek na jablonecké přehradě nové majitele. Tři kluky, kteří do toho šli po hlavě, bez velkých očekávání, ale také beze strachu. A možná právě díky tomu dokázali z obyčejného stánku s pivem a klobásou udělat něco víc.

Martin Kotyza, Pavel Hamatschek a Martin Procházka, právě tato trojice stojí za Základnou na přehradě ve Mšeně. Název, který vymysleli sami zákazníci, se rychle uchytil a dnes je tento stánek jedním z těch nejvyhledávanějších, především v letní sezóně.

Pustit se do takového podnikání, to chce nejen peníze ale také odvahu. Nebo musíte být přinejmenším alespoň trochu blázni. „Vzpomínám si, jak jsem byl na letišti v Istanbulu, když mi Martin volal, jestli nechci zajít do sauny. Já řekl, že do sauny nechodím a tím jsem to bral za uzavřený. Ale on mi pak říkal, že mi chce něco říct. No a šlo právě o stánek u přehrady,“ říká Pavel Hamatschek


Majitelé Základny (zleva Martiny Kotyza, Martin Procházka a Pavel Hamatschek).

Chtěli jsme prostě fajn místo, kde se budou lidi setkávat

Kluci měli štěstí, protože pronajmout si nějaký objekt u přehrady, to se namane opravdu jen jednou za hodně let. Místo, kterému se do té doby říkalo Pod povodím nebo U Špalka, před třemi lety opustili původní majitelé po asi pětadvaceti letech. A právě trojice z Jablonce se rozhodla do toho jít a v provozu stánku v zátoce u Bižuterie pokračovat. Přitom nikdo z nich neměl z oblasti gastronomie nebo provozu podobného zařízení žádné zkušenosti. „Možná je to tak ale dobře. Znali jsme stánek jen z té druhé strany jako zákazníci a vždycky se nám to líbilo. Ale vůbec jsme nevěděli, jaký to je pro majitele nebo provozovatele. Prostě jsme chtěli vytvořit příjemný místo, kde se budou lidi rádi potkávat,“ přiznává Martin Kotyza.

Základna jako možná vůbec první stánek u jablonecké přehrady pronikl do světa sociálních sítích. I díky tomu se podařilo stánek posunout na novou úroveň.

„Spoustu věcí jsme nevěděli a možná i díky tomu jsme to nevnímali jako risk. Kdybychom byli z oboru, tak bychom do toho možná ani nešli,“ přidává se Martin Procházka. Místo překonávání různých strašáků a obav se pustili do renovace, bez velké vize nebo vidiny zisku. „Aspoň já za sebe můžu říct, že jsem žádný očekávání neměl. Ani jsem neměl představu, co se z toho podaří vytvořit,“ říká se smíchem Hamatschek.

Když se sejdou u piva nepivaři

Jak spolumajitelé sami říkají, od začátku si jsou ve všem rovni. Každý dělá něco. Jeden nakoupí zrmzlinu, druhý doveze pivo a třetí zas udělá papíry. S nakopnutím i samotnou opravou jim pomohli kamarádi. „Po koupi jsme se pustili do rekonstrukce a kamarádi nám fakt dost pomohli. Nebejt jich, tak jsme v pr... No v háji a možná to tu montujem ještě dneska,“ uznává Kotyza. Ze začátku byli kamarádům pro srandu. Možná i proto, že většina lidí jde na přehradu na pivo. Jenže v tomto případě rozhodovali o tom, co se bude točit, tři nepivaři.

„Možná proto nám kamarádi ze začátku moc nevěřili,“ komentuje Hamatschek. Teď už je ale jasné, že se Základnu podařilo rozjet tím správným směrem. Původně vůbec nejstarší stánek na přehradě se v novém kabátě dostal mezi nejoblíbenější místa k posezení. A o to majitelům šlo.

A jak to vůbec bylo s názvem? K tomu Kotyza uvádí: „To tak nějak vzniklo od lidí. Když jsem to slyšel poprvý, tak jsem to vůbec nechtěl. Ale dneska se mi to líbí a hrozně mě baví, že lidi tohle jméno používají. Sejdem se před Základnou, jsem u Základny. To je prostě fajn a lidi to budou používat, i když mi už tu třeba dávno nebudem.“

Nečekali jsme, že se to tak rozjede

Jako vůbec první vystoupila na Základně skupina Vohon.

Z majitelů Základny čiší radost a nadšení. I když provoz takového stánku není sranda, zachování pohody a nadhledu je pro ně klíčové. Každý z nich se věnuje Základně ve volném čase mimo zaměstnání. Obětují jí svůj čas, energii i peníze. Za ty spokojené zákazníky to ale prý stojí. A právě kvůli lidem se kluci pustili i do pořádání koncertů. „Je fajn vidět, jak se lidí vrací a nabalují další. Ani tak ale nechcem zapadnout do nějakýho stereotypu,“ dodává Procházka. „Na začátku jsem vůbec netušil netušil, že se to takhle rozjede,“ hodnotí tři uplynulé roky na Základně Kotyza.

Právě pohodová a příjemná atmosféra táhne lidi na Základnu asi nejvíc. Ani sortimentem se totiž Základna od jiných občerstvení výrazně neliší. Možná tak míchanými drinky. Podle majitelů se poptávka výrazně nemění. Snaží se tak alespoň využívat kvalitní suroviny.

Jablonecká přehrada se dočká nového zázemí. Názory na novou podobu se ale rozcházejí

Přehrada patří bezesporu mezi to nej, co Jablonec místním i turistům nabízí. Nyní má projít okolí vodní nádrže velkou proměnou. Náhledy na projekt za deset milionů se různí.

Okolí jablonecké přehrady by mělo v nejbližší době projít výraznou proměnou. Vybudování sociálního zázemí je i podle majitelů Základny potřeba. Přesto podle nich jde o trochu předimenzovaný projekt. „Nemám strach z konkurence, ta je samozřejmě v pořádku, ale přijde mi to trochu moc. Samozřejmě ale nezbývá než to respektovat,“ sděluje Martin Kotyza. „Uvidíme, jak to bude vypadat, ale obavám se, že takhle to místo ztratí nádech odpočinku a klidu,“ doplňuje k tomu Hamatschek.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Základny

Štítky přehrada, Martin Kotyza, pivo, Martin Procházka, Mšeno, Istanbul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavni Stranka

Autorka evidentně neovládá spisovnou češtinu, ani gramatiku.

Pátek, 12. března 2021, 10:14Odpovědět

Do podnikání se pustili po hlavě a bez zkušeností. Ze Základny u přehrady udělali pojem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.