Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyšetřování případu zakázek ve veřejné dopravě potrvá měsíce. Stíháno je 19 firem

V korupční kauze týkající se zakázek ve veřejné dopravě je trestně stíháno celkem 19 firem a 18 lidí. Vyšetřování bude trvat měsíce.

Policie ale kauzu ještě neuzavřela, vyšetřování potrvá ještě řádově měsíce, informoval náměstek krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Dan Anděl. „Vyšetřování stále probíhá, postupně stále dochází k zahajování trestního stíhání pro další a další skutky," uvedl Anděl. Podle něj jde o rozšiřování obvinění u lidí, kteří jsou již stíhaní.

Policie se případem zabývá třetím rokem. Podle Anděla by ale nemělo smysl případ rozdělit do několika oddělených kauz. „Jde o skutečně rozsáhlou věc, ale případné vylučování některých skutků či obviněných k samostatnému projednání se v tuto chvíli nejeví racionální a postup by spíše zkomplikovalo. Konkrétní časový horizont ukončení vyšetřování dosud přesně určit nedokážu, nicméně pokud se vyšetřování podaří ukončit do konce tohoto roku, bude možno hovořit o lhůtě zcela přiměřené rozsahu a složitosti této trestní věci," dodal.

Podle dostupných informací případ souvisí s policejním zásahem v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou a ve společnosti BusLine z dubna 2018. Policie tehdy zadržela a obvinila devět lidí z šesti trestných činů včetně přijetí úplatku nebo poškození finančních zájmů Evropské unie. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) loni uvedl, že obvinění v této kauze se týká i roku 2017, kdy se na základě dohody vlády s odbory musely zvýšit mzdy řidičů v autobusové dopravě. Všichni hlavní dopravci v kraji - ČSAD Liberec, BusLine a ČSAD Česká Lípa - tehdy vypověděli smlouvy s tím, že jim peníze, které dostali od kraje navíc, nestačí. Zatímco s českolipským dopravcem se kraj dohodl, v případě dalších dvou byla podle Půty jednání výrazně tvrdší. Policie podle hejtmana obě firmy podezírá, že postupovaly po vzájemné dohodě a tím se dopustily pletich při zakázkách na zajištění veřejné dopravy.

Vedení BusLine loni uvedlo, že kauza se týká společnosti, která nyní působí pod názvem Witbystar, nezajišťuje dopravní obslužnost a není už součástí skupiny BusLine. V ČSAD Liberec se měla údajná trestná činnost dít za předchozího majitele, nyní firmu vlastní Liberecký kraj. Jednání předchozího vlastníka navíc podle současného vedení dopravce nebylo ve prospěch ČSAD Liberec, ale v neprospěch firmy. Podalo proto loni stížnost proti zahájení trestního stíhání. Podle Anděla o této stížnosti dosud rozhodnuto nebylo. „V rámci rozhodování o ní byla řada věcí doplňována a nyní lze s jistotou předpokládat, že finální stanovisko státního zástupce bude učiněno během tohoto měsíce," dodal náměstek krajského státního zástupce.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky ČR, kriminalita, doprava, Liberecký, veřejná doprava, policie, BusLine, státní zástupce, ČSAD Liberec, Martin Půta, Evropská unie, Ústí nad Labem, Starostové pro Liberecký kraj, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetřování případu zakázek ve veřejné dopravě potrvá měsíce. Stíháno je 19 firem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.