Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Českém Dubu bojují s přemnoženými nutriemi, zakázali i jejich krmení

S přemnoženými nutriemi bojují v Českém Dubu. Myslivci už dostali povolení k jejich odstřelu přímo ve městě. Radnice také zakázala krmení zvířat, lidé to ale nerespektují, řekl místostarosta Ondřej Fila (NEZ). Největší problémy měli zatím s nutriemi zahrádkáři, kterým loni na podzim zvířata zlikvidovala podstatnou část úrody. Právě na jejich popud se radnice začala problémem zabývat. Nutrie podle místostarosty škodí i v nedaleké Osečné nebo Lázních Kundratice.

Pro některé obyvatele Českého Dubu se loni nutrie staly atrakcí, pozorovat je mohli na potocích Rašovka a Ještědka jen pár kroků od náměstí. Hlavně rodiny s dětmi je tam chodily i krmit. „Další výskyt byl u restaurace U Adamů, kdy už ty nutrie z potoka vylézaly a chodily přímo k hostům, to jsem viděl i na vlastní oči," řekl místostarosta. Lidé si podle něj ale neuvědomují, že jde o hlodavce, kteří také šíří člověku nebezpečné nemoci, jako je salmonelóza, tularemie nebo leptospiróza, mají také cizopasníky. Po krmení nutrií navíc zůstávají zbytky, které lákají potkany.

Nutrie je v Česku nepůvodním druhem, původně ji lidé chovali pro maso a kožešinu, odtud se dostala do volné přírody, kde se rychle množí. Mladé mohou mít až třikrát do roka. Podle předsedy mysliveckého spolku Petra Heráka nemá v Česku nutrie přirozeného nepřítele, její populaci ale dokáže zredukovat mrazivá zima. Problémem podle něj je, že čím víc je lidé krmí, tím víc se množí. „Nám jako myslivcům tolik neškodí, i když tím, že spásají břehové porosty, tak nám likvidují hnízdiště divokých kachen," řekl Herák.

Svou činností nutrie devastují břehy a stávají se i agresivními, nebezpečné tak mohou být psům, ale také třeba malým dětem. Myslivce už podle Heráka volali i případům, kdy nutrie zalezly do kůlny u domu nebo zaútočily na psa. „Člověka se vůbec nebojí," potvrdil Tomáš Bína, kterému v zimě zvíře přišlo až k domu a bylo obtížné ho ze zahrady vyhnat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, správa, zdraví, Český Dub, nutrie, myslivost, Osečná, Lázně Kundratice, podzim, Rašovka, Česko, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Dubu bojují s přemnoženými nutriemi, zakázali i jejich krmení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.