Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Fügnerce probíhalo testování na HIV. V květnu zamíří sanitka do Jablonce

Včera se na terminálu Fügnerova objevila žlutá sanitka. Probíhalo zde mobilní testování na HIV, které pravidelně pořádá Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) po všech větších městech v Česku. Rychlotesty umožňují zjistit výsledek do pár minut.

Že je o terénní testování zájem, dosvědčovala tvořící se fronta. „Myslím, že to má smysl. Chodím se testovat preventivně pokáždé, když do Liberce přijedou,“ zdůvodnil jeden ze zájemců o testování. Sanitní vůz obývala dvoučlenná posádka zdravotníků, která se každému zájemci věnovala individuálně. Prostředí vozu poskytovalo dostatek prostoru a soukromí.

Samotnému odběru kapilární krve pokaždé předchází vyplnění anonymního dotazníku. „Ten si mohou lidé buď předvyplnit online nebo ho projdeme společně,“ vysvětlil zdravotník Jiří. Podle něj si lidé kolikrát potřebují hlavně promluvit. „Někdy mají lidé špatné svědomí, když udělali třeba nějaký úlet, a mají obavy z možné nákazy. Myslím, že je vždy dobré se přesvědčit, že je vše v pořádku, ať už byly jejich obavy oprávněné nebo nikoli,“ komentoval Jiří.

Vzorek krve se odebírá z prstu a během pár minut jsou jasné výsledky na HIV a syfilis. „Když osoba syfilis prodělala, tak děláme jen test na HIV,“ řekla zdravotnice. Pokud je výsledek rychlotestu reaktivní, dojde na odběr žilní krve, která se následně zasílá do laboratoře kvůli podrobnější analýze. „Pokud se nemoc potvrdí, kontaktují daného člověka kolegové s doporučením vhodné léčby nebo odkázaním na dané pracoviště,“ doplnil Jirka.

V posledním roce probíhalo na území Libereckého kraje mobilní testování také v Turnově, Semilech a České Lípě. V nejbližší době je v plánu testování v Jablonci nad Nisou, kam by sanitka od ČSAP měla dorazit 28. května. Testování by mělo probíhat v ulici Střelecká v čase od 12:30 do 16.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce

Štítky Liberec, HIV, testování, Česká společnost AIDS pomoc, Jablonec nad Nisou, ČSAP, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kučera

Jistě, záslužná činnost. Jen jsem myslel, že je pořád málo zdravotníků, techniky... Asi vítr nebo co. Evidentně je jednodušší se dostat na testy na syfilis než na COVID :-D Tahle vymaštěnost fakt nemá konce :-D

Středa, 28. dubna 2021, 18:32Odpovědět

Na Fügnerce probíhalo testování na HIV. V květnu zamíří sanitka do Jablonce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.