Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po jizerskohorských bučinách se proháněli motorkáři. Správa chování ostře kritizuje

Jizerské hory stojí i v jarním období za návštěvu. Zvláště pak oblast jizerskohorských bučin, kam o víkendu zamířili nejen turisté ale také parta čtyř motorkářů, kteří se proháněli po chráněném území. Čtenář Drbny je stačil zachytit na video. Šance, že budou motorkáři potrestáni, je ale mizivá.

Video podle informací od autora zachycuje motorkáře na turistické cestě mezi vrcholem Špičák a Oldřichovem v Hájích. Tato oblast se nachází v CHKO Jizerské hory, a navíc je v této lokalitě Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Podle Správy CHKO Jizerské hory tak motorkáři porušili zákon o ochraně přírody a krajiny. Dotyční motorkáři porušili zákaz vjezdu mimo silnice a místní komunikace, který platí v celé CHKO. Pokud se pohybovali po území Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny porušili navíc i zákaz vjezdu, který je stanoven v ochranných podmínkách národních rezervací,“ sdělil redakci vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář.

V případě dopadení hrozí jezdcům pokuta ve výši až 100 tisíc korun.

Šance dopadnout a potrestat viníky je minimální

Porušení vjezdu do CHKO Jizerské hory není ojedinělou záležitostí. Většina takových prohřešků bohužel zůstane nepotrestána kvůli důkazní nouzi. Pravděpodobně ani tento případ nebude výjimkou. Bohužel z videa není možné identifikovat jednotlivé motocykly, jelikož jsou bez registračních znače, a už vůbec ne jejich řidiče, konstatoval Korytář.

Zároveň to ale není poprvé, co Správa obdržela podnět na jízdu motorkářů právě v této oblasti. Nyní prověřuje místa, kde nejčastěji jezdí. Oproti národním parkům ale Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), pod kterou chráněné krajinné oblasti spadají, nedisponuje profesionálními strážci. Jediným řešením tak zůstává předání celé věci policii.


„AOPK ČR bohužel v současné době nemá ani technické ani personální kapacity a ani legislativní nástroje (nejsme a ani naši dobrovolní strážci nejsou oprávněni zastavit motorové vozidlo) k smysluplnému a účinnému postupu vůči těmto nepovoleným vjezdům. Na území CHKO Jizerské hory sice působí strážci přírody, ale jedná se o dobrovolníky, kteří své služby vykonávají ve svém volném čase a jejich možnosti jsou značně omezené,“ řekl Drbně Korytář a pokračoval: „Po několika případech velmi agresivního jednání jezdců na motorkách, v rámci celé republiky, většina z dobrovolných strážců nehodlá riskovat vlastní zdraví.

Pandemie přispěla k porušování zákazu vjezdu do Jizerek

Jízda motorkářů po Jizerkách vede nejen k přímému poškozování chráněného území ale také k rušení zvířat. Navíc se v loňském roce situace výrazně zhoršila i kvůli epidemiologické situaci. Vzrostla nejen návštěvnost Jizerských hor, ale i právě nepovolené vjezdy automobily a motorkami, dodal vedoucí Správy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto čtenář Drbny

Štítky Jizerské hory, CHKO, motorkáři, chráněná krajinná oblast, Jizerskohorské bučiny, CHKO Jizerské hory, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Oldřichov v Hájích, Tanvaldský Špičák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po jizerskohorských bučinách se proháněli motorkáři. Správa chování ostře kritizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.