Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na TULce vyrobili roušky z kyseliny mléčné. V přírodě se rychle rozloží

Jedním z negativních dopadů koronaviru a hygienických opatření byl i vysoký nárůst odpadu v podobě použitých roušek a respirátorů. Ty se povalují na ulicích měst i v přírodě. S převratnou novinkou nyní přišla Technická univerzita v Liberci. Roušky z kyseliny mléčné, které se v přírodě rychle rozloží.

Chirurgické roušky a respirátory jsou vyráběny zejména z polypropylenu, který se v přírodě rozkládá desítky možná i stovky let. „S kyselinou mléčnou jsme o řád rychlejší. Podstatné je ovšem prostředí. Především množství slunečního záření, vlhkost a působení organismů. Rouška z kyseliny mléčné pohozená do stínu v lese pod kámen se bude rozkládat také velmi dlouho,“ komentoval v TZ Petr Louda, vedoucí katedry materiálu Fakulty strojní TUL. Roušku z kyseliny mléčné tak mohou lidé po použití hodit ideálně na kompost.

Z kyseliny mléčné se dají vyrobit nejen roušky, ale také například lahve jako alternativa k PET lahvím.

Nejde přitom o první podobně využívaný biodegrabilní, tedy rozložitelný materiál. Ve zdravotnictví se běžně užívají rozložitelné chirurgické nitě. Právě ty se staly inspirací pro vznik těchto roušek. I přes změnu materiálu by měly roušky stále umožňovat pohodlné dýchání a zároveň účinně filtrovat. „Výhodou této nanotextilie je i to, že se dá spojovat klasickým laserovým svařováním stejně jako polypropylen. Není tedy třeba tuto fázi výroby upravovat,“ uvedl Jiří Chvojka, vedoucí katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů fakulty textilní.

Cena je zatím jedinou překážkou. V současné chvíli se je cena roušky z kyseliny mléčné dvojnásobná oproti klasické roušce z polypropylenu. Pokud ale vzroste poptávka, zvýší se výroba a dojde k poklesu ceny.

Na vývoji ekologické roušky pracovala TULka přibližně rok. Loni na jaře totiž obdržela univerzita od soukromého investora zadání a peníze na vývoj právě takové roušky a navíc jednorázových obleků pro zdravotníky.

Univerzita počítá s tím, že poptávka po biodegrabilních materiálech prudce vzroste. „Těsně před tím, než přišla korona, se svět začal znepokojovat obřími ostrovy plastů v oceánech a Unie zakázala používat plastová brčka. V rouškách a respirátorech je přitom plastu mnohem více a vyrábí se jich od roku 2020 násobné množství. Česká věda nyní nabízí alternativu,“ dodal Louda.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technická univerzita Liberec

Štítky TUL, Technická univerzita, rouška, respirátor, kyselina mléčná, příroda, Technická univerzita v Liberci, Petr Louda, Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci, Jiří Chvojka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na TULce vyrobili roušky z kyseliny mléčné. V přírodě se rychle rozloží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.