Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lužičky bojují s kůrovcem. Lesníci čelí kritice kvůli kácení a ničení cest

Lužické hory jsou letos v republice oblastí nejvíce postiženou kůrovcovou kalamitou, konkrétně jde o Českolipsko a Rumbursko. Místním i turistům vadí rozsáhlé kácení a poničené cesty.

Lesy ČR odhadují, že tam letos vytěží až 400 000 metrů krychlových kalamitního dřeva. Novináře o tom dnes ve Svoru informoval generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Státní firma obhospodařuje přes 90 procent CHKO Lužické hory. Kvůli rozsáhlé těžbě ale lesníci čelí kritice místních i od turistů. Podle starostky Svoru Kateřiny Jonákové jim vadí například poničené cesty.

„Všichni jsou z toho nešťastní, protože chodili do území, které měli nějakým způsobem rádi, a teď není. Za to samozřejmě nemohou Lesy ČR, ale je to způsobené kůrovcem. Možná jsme ale tomu mohli předejít a nemuselo to být ve stavu, v jakém to je," řekla dnes Jonáková novinářům.

Po těžbě by se měly cesty vrátit do původního stavu

Podle Vojáčka ale mohou cesty dát do původního stavu až po skončení těžby. „Chápu stesky občanů, že si stěžují, že ten rok je rozbitá cesta, kde jezdili na kole, chodili na procházky, ale dokud nedokončíme zpracování kalamity, bylo by zbytečné cestu opravovat, kromě nejnutnějších oprav, aby byla provozuschopná," řekl.

Peníze by měly být i na obnovu silnic, které poškozují nákladní auta odvážející dřevo. „Máme nachystané peníze v rámci programu rozvoje venkova plus dohodu s ministerstvem pro místní rozavoj na obnovu cest, komunikací," řekl dnes při návštěvě Svoru ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). K dispozici by mělo být podle něj 460 milionů korun.

Mezi další výtky podle ředitele Lesů ČR patří, proč kácí "zelené" stromy. Zdůvodnil to tím, že jsou zdrojem šíření kůrovce. „Z jednoho takového stromu se rozmnoží do dalších deseti," uvedl Vojáček. Jiná cesta než rozsáhlé kácení podle něj není. Za příklad dal Národní park České Švýcarsko, které sousedí s Lužickými horami a kde se zásahy proti kůrovci skončilo před dvěma lety. „Je z toho jasné, že pokud se zasahovat nebude, tak během dvou let brouk zlikviduje smrkové porosty, které v dané oblasti jsou a nese to výrazně negativnější dopady pro občany, jako jsou zákazy vstupu, nebezpečí ohrožení života a další záležitosti," dodal. V Lužických horách Lesy ČR v roce 2018 vytěžily 17 800 metrů krychlových dřeva, v roce 2019 to bylo už 100 000 a loni zhruba 311 000. Letos jen do konce května to bylo dalších 117 000. „V oblasti nyní pracuje 27 komplexních těžařských čet s motorovými pilami i traktory a osm harvestorových uzlů," uvedl Vojáček.

Do budoucna by lesy v Lužických horách měly být výrazně pestřejší a podíl listnatých stromů by měl být minimálně 60 procent. „Takové lesy mají do budoucna větší šanci podle mě odolávat i klimatickým změnám i škůdcům," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. S obnovou porostů Lesy ČR už začaly, letos podnik plánuje vysadit 900.000 sazenic na 150 hektarech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, lesy, Lesy ČR, Lužické hory, kůrovec, kácení, kůrovci, Lesy České republiky, těžba, Josef Vojáček, okres Česká Lípa, Svor, CHKO Lužické hory, Miroslav Toman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lužičky bojují s kůrovcem. Lesníci čelí kritice kvůli kácení a ničení cest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.