Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vlna pomoci míří na jih Moravy i z Libereckého kraje. Města vyhlašují sbírky, kraj posílá pět milionů

V celé republice se po pohromě v podobě tornáda, které zasáhlo jižní Moravu, zvedla vlna solidarity a podpory. A ani Liberecký kraj není výjimkou. Na výjimečnou situaci okamžitě reagovala vedení měst i kraje. Ten již schválil příspěvek ve výši pět milionů.

V reakci na události na jižní Moravě svolal kraj mimořádnou radu, která schválila příspěvek v celkové výši pět milionů korun. Finanční dar musí schválit ještě zastupitelstvo kraje.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala na jihu Moravy především Břeclavskem a Hodonínskem. Vyžádala si pět životů, v nemocnicích ošetřili přes 150 zraněných. Živel zasáhl stovky domů a škody půjdou podle policie odhadem do desítek až stovek milionů.

Čtyři miliony poputují do postižených obcí, jeden pak Jihomoravskému kraji. Sto tisíc navíc věnuje kraj také profesionálním hasičům. „Sami jsme v našem kraji zažili, jaké to je, když živly řádí. U nás sice šlo o povodeň, ale výsledky jsou stejné: pobořené doby se strženými střechami, hromady nepořádku, převrácené vraky aut, nefungující elektřina, výpadky plynu. K tomu je třeba ještě připočíst tragické osudy stovek lidí,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že pomoc je jednoznačně potřeba. Částka čtyř milionů bude rozdělena mezi obce Lužice, Mikulčice, Hrušky a městys Moravská Nová Ves. 

Od včerejšího dne pomáhají na jihu Moravy také hasiči z Libereckého kraje. Na místo byl vyslán tým kynologů a statika. Jde o skupinu, která působí v rámci speciálního týmu hasičů USAR. „Již v pátek jsme na jih Moravy vyslali naše muže,“ řekl ředitel HZS LK Jan Hadrbolec.

Hasiči z Libereckého kraje na jih Moravy vyslali tříčlenný záchranný tým, který působil loni v létě v Libanonu při vyhledávání lidí v troskách po dvou explozích v bejrútském přístavu. V týmu jsou dva kynologové se psy a statik, řekl krajský...

Do pomoci se zapojují města i obce

Finanční pomoc pro jižní Moravu
Diecézní charita Brno organizuje sbírku na pomoc lidem zasažených přírodními katastrofami na Hodonínsku a Břeclavsku. Číslo účtu: 4211325188/6800, variabilní symbol: 2002. Přispět je možné také formou DMS na číslo: 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 nebo trvala DMS TRV DCHB 30, 60, 90.

Pomoc plánuje také město Liberec. „Město Liberec se připojí k řadě měst a obcí Libereckého kraje a celé ČR s humanitární a finanční pomocí pro postižené obce jižní Moravy,“ informoval primátor Jaroslav Zámečník s tím, že kvůli výjimečné situaci svolal mimořádné jednání Rady města kraje na pondělí. Právě zde by se mělo rozhodnout o způsobu a výši podpory.

Do aktivní pomoci se pustilo také například město Hejnice, které vyhlásilo veřejnou sbírku. „Hejnice vyhlašují finanční sbírku na pomoc postižené obci Hrušky na Moravě, kterou zdevastovalo včerejší tornádo. Jedná se o hotovost, kterou můžete vhazovat do zapečené kasičky, kterou vidíte na obrázku. Ta bude umístěna na matrice MěÚ Hejnice v přízemí do pátku 7. 7. Dále bude umístěna v pátek 25. 6. a sobotu 26. 6. od 19 do 20 hodin na pokladně kina Hejnice,“ sdělil starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Nový Bor na Českolipsku pro změnu přislíbil darovat částku 100 tisíc korun na pomoc postiženým na Břeclavsku a Hodonínsku. Zároveň vyhlásilo materiální veřejnou sbírku. „Obce na jihu Moravy vypadají jako po výbuchu bomby. Ta totální devastace je hrůzostrašná. Nemůžeme jen nečinně přihlížet, materiální škody a škody na psychice lidí na jihu Moravy jsou, a ještě budou, obrovské. Bude dlouho trvat, než se s tím vypořádají. Proto chceme uvolnit 100 tisíc korun jako projev solidarity s tamními obyvateli,“ komentoval situaci na webu města starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

V České Lípě je možné odevzdávat materiální pomoc na stanici dobrovolných hasičů ve Staré Lípě. Aktuálně jsou nejžádanější pomůcky na odklizení následků tornáda jako lopaty, pytle, rukavice, kolečka, čerpadla a podobně.

Do pomoci se zapojují (nebo to v nejbližší době plánují) také například Frýdlant, Semily nebo Chrastava.

Materiální pomoc pro jižní Moravu je možné nosit na stanice hasičů v Liberci, České Lípě a Jablonci. Ve svém sídle v Palachově ulici v Liberci ji přijímá také Oblastní spolek ČČK Liberec. Potřeba jsou pracovní nářadí, úklidové a dezinfekční prostředky, balená voda a hygienické potřeby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky neštěstí, hasiči, počasí, správa, Liberecký, Jihomoravský, Liberecký kraj, Morava, Jihomoravský kraj, tornádo, Liberec, okres Hodonín, Hejnice, Martin Půta, Jaroslav Zámečník, Jaromír Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlna pomoci míří na jih Moravy i z Libereckého kraje. Města vyhlašují sbírky, kraj posílá pět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.