Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nevstupujte mimo stezky, žádné odpadky ani drony. Připomeňte si, jak se chovat v Krkonoších

Hlavní turistická sezóna právě odstartovala a tisíce turistů během letních prázdnin zamíří také do Krkonošského národního parku (KRNAP). Řada návštěvníků chráněné oblasti bohužel zapomíná nebo nerespektuje základní pravidla, jak se zde chovat.

Každoročně bojují nejen Krkonoše s velkým množstvím odpadků, které po sobě turisté v oblasti zanechávají. Prvním a jasným pravidlem by tak mělo být „Co si do přírody přinesu, to si z ní také odnesu“.V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá 4 týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev 100 let. V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést,“ uvedl mluvčí KRNAPu Radek Drahný.

Ani kamenné pyramidy nejsou v pořádku

Stejně tak by mělo být všem lidem, kteří se sem vydají, jasné, že na celém území NP je zakázáno létat s drony, protože ty mohou výrazně rušit hnízdící ptáky a jiné živočichy. Častým nešvarem, který se nemusí na první pohled zdát jako problém, jsou také kamenné pyramidy nejen v korytech říček. Jejich stavěním lidé narušují podobu krajiny, která se utvářela tisíce let. Vyzvedáváním kamenů z řek navíc mohou přijít o svůj úkryt živočichové, kteří zde žijí. Poklad, který příroda tvoří desetitisíce let, tak lidé mohou zničit za pár měsíců,“ řekl Drahný.

Zároveň zdůraznil, že cyklisté se mohou v parku pohybovat jen po cyklotrasách, které jsou k tomu výslovně vyhrazeny. Pozor by si měli dát také pejskaři. Zatímco v české části KRNAPu platí, že majitel musí mít svého psa „jen“ pod kontrolou, na polské straně musí mít náhubek a vodítko.

Mezi dalšími důležitými pravidly je zákaz vstupu mimo značené cesty nebo zákaz vjezdu motorových vozidel na území KRNAP. Ten mají povolený jen složky IZS, správci a provozovatelé sítí nebo vlastníci a nájemci nemovitostí včetně hostů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB KRNAP | Miloš Šálek

Štítky Krkonoše, KRNAP, národní park, turistika, léto, odpad, Krkonošský národní park, příroda, dron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevstupujte mimo stezky, žádné odpadky ani drony. Připomeňte si, jak se chovat v Krkonoších  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.