Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Armádní vrtulník kontaminovala nebezpečná látka. Liberečtí chemici zasahovali v rámci cvičení

Vrtulník, který proletěl zamořenou oblastí, nyní je kontaminován nebezpečnou chemickou látkou a stroj včetně posádky je nutné od toxických látek dokonale umýt. Právě taková byla náplň cvičení, kterého se zúčastnili vojáci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce společně s vojáky 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti.

Tým vojáků musel během cvičení dekontaminovat nejen vrtulník, ale také jeho posádku. S takovou situací se mohou vojáci setkat po průletu chemickou oblastí, chemickém útoku nebo úniku nebezpečné látky. „Dekontaminace je proces, při němž se odstraňují nebo zneškodňují toxické chemické látky, bojové biologické nebo radioaktivní látky. Vše musí být dokonale smyto. Jak z lidí, tak výzbroje, výstroje i letecké techniky,“ informovala kapitánka Jindřiška Budiková.

Jako první projde očištěním posádka, poté až stroj

Při očištění je nutné nejprve zajistit a očistit všechny členy posádky. „Pilot je z vrtulníku buď vytažen, případně dle pokynů chemického personálu vystoupí sám. Poté jsou mu asistovaně nasazeny ochranné přezůvky a rukavice a je přepraven na místo dekontaminace,“ popisovala proces dekontaminace Andrea Tuťálková, velitelka čety dekontaminace bojové techniky z Liberce.

Případné zasažení nebezpečnou látkou zjistí přístroj rychlé detekce a pokud se přítomnost látky potvrdí, musí pilot podstoupit odmoření ve sprchovacím stanu. Po kompletním očištění posádky přijde na řadu stroj. „Pomocí nástřiku odmořovací směsi je provedena úplná dekontaminace vrtulníku jak zevnějšku, tak i zevnitř,“ dodala Budiková.

Podobná cvičení nejsou vůbec snadná. V horkém počasí museli vojáci strávit ve speciálních protichemických oblecích i několik hodin denně. „Je třeba ocenit jejich zájem a nasazení, se kterým k výcviku přistoupili,“ komentoval práci záložníků plukovník Michal Vecheta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Petera | Zdroj s využitím TZ

Štítky armáda, vojáci, vrtulník, chemici, Liberec, nebezpečná látka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armádní vrtulník kontaminovala nebezpečná látka. Liberečtí chemici zasahovali v rámci cvičení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.