Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vyhlídky Medvěd, Liška, Ovce a Horník na Stráži nad Rokytnicí jsou konečně otevřeny

Po sedmi letech od začátku příprav se dočkaly oficiálního otevření nové vyhlídky na vrcholu Stráž, který se tyčí nad Rokytnicí nad Jizerou a nabízí úžasný výhled na Krkonoše.

Vyhlídky na vrcholu Stráž Medvěd, Liška, Ovce a Horník byly zkolaudovány a nyní mohou přivítat první oficiální návštěvníky. Jako poslední byla dokončena vyhlídka Horník.

Názvy i podoba jednotlivých vyhlídek se odvíjí od městského znaku. „Chtěli jsme, aby každé zvíře nabízelo jiný zážitek. Liška má dlouhý ocas vysutý nad propast a je trochu adrenalin dojít až na konec. Medvěd je velký, stojí na skále v lese, leze se mu po zadní noze na záda a z jeho hřbetu je hezký pohled na plošinu s liškou a dál do krajiny,“ řekl již dříve Drbně Jan Mach za Mjölk architekty a pokračoval: „Největší vyhlídkou je pak Horník, ke kterému se přichází po vysoké lávce, Horník je poslední vyhlídkou a je navržen tak, aby jeho návštěva byla vyvrcholením všech předchozích zážitků.“

Nad Rokytnicí se tyčí nové vyhlídkové plošiny. Hotové by mohly být do letní sezóny

Vrchol Stráž tyčící se nad Rokytnicí nad Jizerou nabízí nádherné výhledy na hřebeny Krkonoš i celé město. Poslední měsíce je ale vyhlídka uzavřena. Vyrůstají zde nové vyhlídkové plošiny. Propojeny jsou i s historií Rokytnice.

Název vrcholu Stráž nebo také Strážník rozhodně není jen symbolický. V minulosti byl místem, ze kterého lidé varovali před nepřáteli. „Vrch Stráž byl jedním z míst, kde se při vpádu nepřátelských vojsk posílali za pomoci ohně signály o nepříteli překračujícím hranici naší země. Kouřový signál pak přejímaly další hlídky na Kozákově a hlouběji v Čechách,“ informovalo město Rokytnice nad Jizerou.

Bližší informace k jednotlivým vyhlídkám najdou zájemci na novém webu Hlídka na Stráži

Vyhlídkové plošiny na Stráži jsou součástí lesoparku Hlídka. Vznikly díky česko-polskému projektu Hřebenovky. Součástí projektu je také vyhlídková plošina na polské straně „Złoty Widok“ (Zlatá vyhlídka) ve městě Piechowice. I tato vyhlídka nabízí výhled na Krkonoše, ale z opačné strany.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hlídka na Stráži

Štítky Liberecký, Rokytnice, Stráž, vyhlídka, Mjölk, Rokytnice nad Jizerou, Krkonoše, Jan Mach, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlídky Medvěd, Liška, Ovce a Horník na Stráži nad Rokytnicí jsou konečně otevřeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.