Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lávku k vysokoškolským kolejím nechala univerzita strhnout. Nahradí ji nová

Sloužila od sedmdesátých let, šlo o jednu z prvních staveb areálu vysokoškolských kolejí v libereckém Harcově. Konstrukce ocelové lávky ale už byla dožilá a univerzita se ji tak rozhodla vyměnit. Nová lávka by měla začít sloužit do začátku semestru, tedy na přelomu září a října.

„Některé konstrukční prvky už byly za dobu existence lávky velmi dožilé. Když se celá konstrukce sundala, nutnost výměny byla ještě zřejmější,“ okomentoval správce harcovských kolejí Vladimír Karas důvod odstranění lávky.

Ta byla postavena v roce 1977, kdy se začal stavět areál kolejí. Právě lávka byla jednou z prvních realizovaných staveb. 

Při demontáži ocelové lávky pracoval stometrový jeřáb. Lávka měřila přes 80 metrů. V nejvyšším bodě byl chodec deset metrů nad zemí.

Nová lávka bude na stejném místě, jako ta původní. Stavební firma ji sestaví z několika dílů, konstrukce bude mít hmotnost přes třicet tun. Vydržet by měla déle než ta původní. „Nová lávka už bude mít povrchovou úpravu kategorie ocelových mostů, takže lépe odolá povětrnostním vlivům,“ doplnil Vladimír Karas.

Nová konstrukce také nebude tak náročná na údržbu, původní dřevěné desky se musely každý rok udržovat, nová lávka dostane pozinkované díly.

Demolice lávky a instalace nové vyjde na 7, 6 milionu korun s DPH. Hotovo má být nejpozději 3. října.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv TUL, Radek Pirkl

Štítky harcov, koleje, tul, lávka, univerzita, Vladimír Karas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávku k vysokoškolským kolejím nechala univerzita strhnout. Nahradí ji nová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.