Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Problém pro Polsko. Za nezavřený Turów má platit půl milionu eur denně

Soudní dvůr EU stanovil sankce za pokračující těžbu v hnědouhelném dole Turów u hranic s Libereckým krajem. Polsko má za pokračující těžbu platit půl milionu eur denně. Česko přitom požadovalo desetkrát tolik. Soud zároveň zamítl návrh polské strany na zrušení předběžného opatření, protože nedošlo k změně okolností.

„Stále si ale myslím, že nejlepším řešením celého problému je vzájemná dohoda, která bude jasně definovat, nejen dokdy a za jakých podmínek bude těžba v dole Turów dál probíhat, ale také jakým způsobem budou řešeny negativní dopady na životní prostředí na české straně hranice,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který o rozhodnutí dvora informoval.

Sankce má Polsko platit už od úterý. „Rozhodnutí soudu je jasné: Polsko musí důl Turów okamžitě uzavřít. Když se Polsko rozhodlo toto rozhodnutí ignorovat, musely přijít následky, a to ve formě pokut,“ myslí si Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně Greenpeace proti dolu Turów.

Podle ní jsou ale sankce výrazně menší, než jaké Česko požadovalo. Navíc jsou vyměřeny až od úterý 20. září, přestože soud rozhodl o zastavení dolu už 21. května. „Je pro nás zklamáním, že sankce za nerespektování soudu a poškozování životního prostředí jsou tak nízké. Je otázkou, jestli budou pro Polsko dostatečně motivační, aby důl skutečně uzavřelo, nebo zda bude radši dotovat těžbu z peněz tamních daňových poplatníků,“ dodala.

Řadu týdnů probíhá mezi oběma státy jednání o další budoucnosti dolu. Česká strana přitom nezveřejnila, jaké podmínky vyjednává. Podle Greenpeace v nich ale vůbec není možnost důl uzavřít. 

Polská vláda v prohlášení uvedla, že důl uzavřít nehodlá, protože takový krok by měl podle ní negativní dopad na energetickou bezpečnost milionů Poláků i celé Evropské unie. Kabinet doplnil, že usiluje o smírné řešení sporu s Českem, ale že dnešní rozhodnutí soudu je s ním v rozporu. Uvalení pokut na Polsko kritizoval také generální ředitel PGE Wojciech Dombrowski, který podle agentury Reuters sdělil, že počítá s pokračováním těžby v dole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky Polsko, turow, důl, těžba, pokuta, Greenpeace, Důl Turów, Česko, sankce, Liberecký kraj, Soudní dvůr Evropské unie, Martin Půta, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problém pro Polsko. Za nezavřený Turów má platit půl milionu eur denně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.