Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Výsledek kontrol hygieniků. Opatření proti covidu nedodržovaly stovky lidí

Během čtvrtka a soboty se hygienici vydali do nejrůznějších zařízení na kontroly dodržování hygienických opatření. A zjistili, že lidé je moc nedodržují. Dosluhující ředitel krajské hygieny Vladimír Valenta tak opět vyzval, aby veřejnost opatření začala více dodržovat.

„Máme společně v rukou, jak se epidemie bude dál vyvíjet,“ řekl Vladimír Valenta. Hygienici podle něj během dvou dnů zkontrolovali 110 zařízení od obchodních center přes restaurace až po sportovní nebo kulturní zařízení, tedy bazény, divadla, galerie.

U podnikatelů hygienici zjistili asi dvacet prohřešků. „Většinou nebyly žádné významné problémy. Asi ve dvaceti případech jsme podnikatelům udělili sankci,“ řekl ředitel liberecké hygieny s tím, že šlo o pokuty ve výši celkem 21 tisíc korun.

Nemocnice v Jablonci kvůli covidu začala omezovat plánované operace. Liberecká zatím ne

Jablonec nad Nisou 8. listopadu (ČTK) - Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou začala omezovat plánované operace. Důvodem je nárůst počtu hospitalizovaných s covidem, aktuálně jich má 18. To je nejvíc v Libereckém kraji a o pět více, než je v...

Mnohem horší situace je podle něj u dodržování opatření u obyčejných lidí. Těch zkontrolovali asi pět set a tři stovky z nich opatření nedodržely. Pokuty ale nepadly, šlo zatím pouze o napomenutí, další prohřešky šly do správního řízení.

Napomenutí se týkalo zejména těch, kteří neměli ve vnitřních prostorech nasazené roušky, ve správním řízení se budou posuzovat nejčastěji případy, kdy lidé odmítli ukázat bezinfekčnost nebo ji neměli. Ta je povinná třeba pro hosty restaurací nebo návštěvníky kin. Ve správním řízení jim hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Valenta opět vyzval veřejnost, aby opatření začala dodržovat. „Neočkovaní by se měli nechat naočkovat, všichni bychom dodržovat opatření, tedy zakrývat dýchací cesty, dezinfikovat ruce a mít odstup,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky kontroly, hygiena, liberec, opatření, pokuty, covid, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice, správní řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Munzarová

Vzkaz Liberecké drbně: Nejde mi ohodnotit článek a není to poprvé. Článek se po kliknutí přenačte, ale moje hlasování se na hodnocení vůbec neprojeví a nedostávám žádnou zpětnou vazbu, jestli a jak jsem hlasovala!

Sobota, 4. prosince 2021, 02:58Odpovědět

Výsledek kontrol hygieniků. Opatření proti covidu nedodržovaly stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.