Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice v Jablonci kvůli covidu začala omezovat plánované operace. Liberecká zatím ne

Jablonec nad Nisou 8. listopadu (ČTK) - Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou začala omezovat plánované operace. Důvodem je nárůst počtu hospitalizovaných s covidem, aktuálně jich má 18. To je nejvíc v Libereckém kraji a o pět více, než je v nemocnici v Liberci, která je největší v kraji. V liberecké nemocnici zatím elektivní péči omezovat nemusí. Vyplývá to z informací od zástupců nemocnic.

Ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji je hospitalizováno 43 pacientů s koronavirem, o 11 více než před týdnem. Intenzivní péči potřebuje šest lidí a ostatní jsou na lůžkách s podporou kyslíku.

Jablonecká nemocnice za poslední týden jako jediná v kraji zaznamenala znatelný nárůst počtu hospitalizovaných, a to z šesti na 18. Intenzivní péči tam potřebuje jeden nakažený, je na oddělení ARO. „Pro standardní pacienty máme jednu stanici na interně a teď budeme otevírat další na lůžkové urologii během dneška, zítřka," řekl ředitel nemocnice Vít Němeček. K dispozici tak podle něj bude pro covidové pacienty 45 lůžek pro standardní péči a pět až šest pro intenzivní péči.

V kraji přibylo více než tisíc nakažených, poprvé od dubna

V Libereckém kraji za předchozích sedm dnů přibylo 1081 nově potvrzených případů covidu-19, o týden dříve jich bylo 599. Více než 1000 nových případů za týden bylo v kraji před tím naposledy v první polovině dubna.

Podle Němečka jsou nuceni omezovat plánovanou operativu. „Zatím se to netýká ortopedie, ale týká se to chirurgie, urologie a ORL," řekl. Odhadem tak podle něj týdně budou muset odložit 30 až 40 zákroků. „Chápeme, že je to pro pacienty obtížné. Omlouváme se za to, ale situace je taková, že jiná možnost není. Litujeme toho, děláme ale, co se dá, abychom zachovali aspoň částečně plánovanou operativu," dodal Němeček. Aby bylo možné zajistit péči o covidové pacienty, nebude v nemocnici mimo běžnou pracovní dobu fungovat dočasně ani ambulance ORL. „Potřebujeme ten personál na covidových odděleních," řekl Němeček.

Na Jablonecku je podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví epidemie koronaviru v kraji aktuálně nejsilnější. Nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel tam je 357, v ostatních třech okresech mezi 209 až 269.

V Liberci i Lípě méně hospitalizovaných

V liberecké nemocnici je 13 pacientů s covidem, o dva méně než před týdnem. Nemocnice zatím nevytváří covidová lůžka na žádném z oddělení. „Možná na něj (covidové) bude převedeno kožní, které je v budově K. A obezřetně plánujeme elektivní operace, abychom si nezasekali JIP, pokud by počty nových pacientů s covidem nějak dramaticky rostly," řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

V českolipské nemocnici je pět pacientů s covidem, o čtyři méně než před týdnem a v jilemnické jejich počet stoupl ze dvou na sedm. „Zatím to zvládáme bez nějakého výraznějšího omezení," uvedl ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský. Podle něj mají zatím vytvořenou jednu covidovou jednotku s 15 lůžky. „Je ve stavebně oddělené části našeho areálu se samostatným přístupem, zásobováním a tak dále," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, koronavirus, Jablonec nad Nisou, Liberec, knl, COVID-19, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Vít Němeček, Liberecký kraj, Nemocnice Jablonec nad Nisou, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Jablonci kvůli covidu začala omezovat plánované operace. Liberecká zatím ne  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.