Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zvířecí krematorium není kafilérie. Rozdíl je hlavně etický, říká jeho ředitel Lukáš Illek

Řada chovatelů považuje své domácí mazlíčky za členy rodiny a jen těžko přijímá jejich smrt. Každoročně tak stoupá zájem lidí, kteří se rozhodnou se svým zvířetem rozloučit formou kremace na specializovaných místech. Takovým je také Krematorium zvířat Česká Lípa, to funguje již šestým rokem a za tu dobu jeho služby využilo více než 3 500 chovatelů. O rozdílu mezi kafilérií a krematoriem nebo samotném průběhu kremace si s Drbnou povídal ředitel českolipského Krematoria zvířat Lukáš Illek.

Jste jediné krematorium v Libereckém kraji?
Jsme jediné krematorium zvířat, které sídlí zde na severu Čech. Nejsme jen pohřební služba pro zvířata, ale máme své vlastní krematorium. To znamená, že zvířátko po vyzvednutí na veterinární klinice nebo u klienta doma převážíme přímo do krematoria, kde je zvířátko do kremace uloženo a následně zde proběhne kremace.

Zájem o kremaci zvířat stále roste

Cena každé kremace je individuální. Odvíjí se od váhy zvířete, konkrétních vybraných služeb a produktů. Průměrné náklady se ale pohybují okolo 4 500 korun.

Zájem o služby zvířecích krematorií stále roste. Lidé už si na tuto relativně novou službu zvykli a stále častěji je to pro ně jediná akceptovatelná možnost. Pes už dávno není brán jako „bouďák“, co hlídá dům a kočky nechováme pro chytání myší. Jsou to právoplatní členové rodin a často naši jediní společníci. Proto je pro chovatele důležitá možnost důstojného rozloučení, když nás navždy opustí. Mnoho lidí se nás také ptá, zda je možno uložit urničku s popelem do klasického lidského hrobu. To bohužel naše zákony stále ještě nepovolují, ale i to se jistě časem změní. Například v Německu již první takové hřbitovy existují.

Jaká zvířata se k vám dostávají nejčastěji?
Nejčastěji to jsou samozřejmě psí kamarádi, kterých je přes 80 procent. Necelých dvacet procent jsou kočky a jen pár procent jsou plazi, drobní hlodavci nebo exotická zvířata.

Nejmenším zvířátkem byl křeček

Vzpomněl byste si na nejmenší nebo naopak největší zvíře u vás?
Nejmenším zvířátkem, kterému jsme u nás dělali kremaci, byl křeček a mezi největší patří ta největší psí plemena jako jsou mastifové, dogy nebo bernardýni, kteří mají váhu i přes devadesát kilo.

Jak může v současnosti majitel naložit s domácím mazlíčkem po jeho úmrtí?
Legální varianty jsou pouze čtyři. První je zanechat zvířátko v ordinaci veterinárního lékaře, který jej nechá odvézt do kafilerie. Tento způsob je legální a bezpečný, ale rozhodně ho nelze nazvat důstojným. Druhou možností je pohřbít zvíře na vlastním pozemku. V tomto případě je ale nutné dodržet mnoho podmínek. Především minimální vzdálenost 200 m od vodního zdroje, 100 m od obydlené budovy a 50 m od hranice pozemku. Lze pochovat pouze zvířata do 30 kilogramů a je stanovena i minimální hloubka hrobu. Problém nastává především v zimě, kdy je zem promrzlá. Pohřeb lze uskutečnit i na specializovaném zvířecím hřbitově, kterých je ale v ČR velmi málo. Poslední možností je využití právě služeb zvířecího krematoria.

Smrt zvířete může přijít kdykoliv. I proto funguje v Krematoriu zvířat v České Lípě nonstop linka 481 012 200. Podle ředitele Lukáše Illka se klienti nemusí bát zeptat na cokoliv, co je zajímá. Stejně tak mohou zavolat již ve chvíli, kdy vědí, že budou muset nechat zvířátko uspat ze zdravotních důvodů.

Zvířecí krematoria své služby poskytují i v zimě, kdy bývá kvůli zámrzu omezen provoz zvířecích hřbitovů a není možné vykopat hrob ani na zahradě. Mnozí klienti také využívají naši převozovou službu a nemusí tak jezdit často velké vzdálenosti v nepříznivých povětrnostních podmínkách nebo za tmy.

Krematorium není kafilerie

Jaký je rozdíl mezi kafilerií a krematoriem zvířat?
Krematorium zvířat není kafilerie! Mezi tím je obrovský technologický, a především etický rozdíl. Krematorium zvířat slouží k etickému a pietnímu rozloučení s milovaným domácím mazlíčkem, který byl po dlouhá léta členem rodiny a naším věrným přítelem a společníkem. Kremace probíhá individuálním spálením v moderní kremační peci za velmi vysoké teploty. Zbylý popel se po vychlazení zpracuje v zařízení zvaném kremulátor na jemný prášek, který je vsypán do vybrané urny. Malá část popela (několik gramů) může být na vaše přání použita k výrobě Památečního skla či uložena ve šperku.

Při výrobě Památečního skla se drobné množství kremačního popela zataví do uměleckého skleněného objektu či šperku. Zvířecí šperky na popel pak obsahují malou dutinku, do které je možné vložit symbolické množství popela. Další možností je zalít prach do šperku pomcí speciální pryskyřice. Další iformace najdou lidé na webu Krematoria zvířat Česká Lípa.

Kafilerie je průmyslový asanační podnik, který je nezbytný pro neškodné zpracování vedlejších živočišných produktů, jako je například zkažené maso, uhynulá zvířata a především nevyužité části zvířecích těl z jatek. V kafilerii se nic nepálí. Všechny živočišné odpady jsou smíchány, rozemlety na menší části a za vysoké teploty a tlaku, jsou rozvařeny a dále zpracovány na masokostní moučku a tuk. Tuk je dále čištěn a průmyslově využíván. Masokostní moučka se používá v cementárnách, k výrobě krmiv pro nehospodářská zvířata nebo jako hnojivo.

Jak vlastně při úhynu domácího mazlíčka postupovat?
Je to obdobné jako u lidí. Když váš zvířecí kamarád odejde, stačí zavolat na jednu z telefonních linek vybraného krematoria a jeho zkušení zaměstnanci vás celým procesem provedou. Zvířátko vyzvednou u vás či veterinárního lékaře nebo ho po dohodě můžete do krematoria přivézt sami. Při přijetí je zvířátko nezaměnitelně označeno kremačním přívěskem s unikátním kódem a sepsány vaše požadavky a přání. Do termínu kremace je zajištěno jeho uložení v chladicím zařízení. Budete-li si přát, můžete se s ním naposledy rozloučit v obřadní místnosti. Po provedení individuální kremace je popel připraven do vybrané urničky. Z široké nabídky zvířecích urniček ze skla, mosazi, keramiky a dalších materiálů si můžete vybrat v galeriích krematorií či na jejich stránkách. Vybírat si můžete i z dalších pietních předmětů jako je Památeční sklo, šperky na popel, otisky tlapek či laser portréty.

Můžete přiblížit, jak probíhá rozloučení se zvířecím parťákem a samotná kremace?
Obřad nebo fyzické rozloučení není v žádném případě povinné. Využívá ho jen přibližně desetina klientů. Velmi často jsou to chovatelé, kteří o zvířátko přišli nečekaně a náhle, například po úrazu či následkem operace, a nestihli se rozloučit. Klient k nám přijede na domluvený termín obřadu, před kterým připravíme zvířátko do obřadní místnosti tak, jak jsme si předem dohodli. Nachystáme rakev s výzdobou, květiny či hudbu podle přání. Chovatelé často přivezou k obřadu oblíbenou hračku nebo poslední oblíbený pamlsek.

Kremační přívěsek zajistí, že si majitelé odnesou opravdu popel jejich zvířete

Po rozloučení pak probíhá samotná kremace. Pokud si to klienti přejí, mohou sledovat na obrazovce závoz rakve do kremační pece. Délka kremace je závislá především na váze zvířátka. Kremace malých zvířat trvá přibližně hodinu, u velkých zvířat přibližně tři hodiny. Po kremaci je popel upraven v kremulátoru a popel je vsypán do vybrané urny. Do každé urny vkládáme kremační přívěsek s unikátním číslem, který zvířátko dostalo při přijetí. Klienti tak mají jistotu, že jde opravdu o popel z jejich zvířátka. Na závěr se popel nasype do vybrané urny.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krematorium zvířat Česká Lípa, pixabay

Štítky Česká Lípa, krematorium, zvířata, pes, kočka, rodina, šperk, výroba, Drbna.cz, Česko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířecí krematorium není kafilérie. Rozdíl je hlavně etický, říká jeho ředitel Lukáš Illek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.